Publication:

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Maggie Gee’s Virginia Woolf in Manhattan (2014) depicts the resurrection of Virginia Woolf in contemporary New York. Having been encultured into the norms of Victorian period and the early twentieth century, Virginia is overwhelmed by an initial sense of estrangement in the modern, multicultural world, whose façade has been shaped by advanced scientific and technological developments and the changes in traditional socio-economic and cultural relationships. When Virginia decides to be deculturated from Victorian culture, she starts to adjust herself to the new world, in which she has a chance to develop herself in a more liberated woman. This study refers to theories on culture shock and cross-cultural adaptation to show that Gee’s Virginia, who moves from the early twentieth-century society dominated by conservative Victorian norms, achieves crosscultural adaptation into a foreign community by adjusting herself to the rules and values of the global and multicultural twenty-first century world.
Maggie Gee’nin Virginia Woolf in Manhattan (2014) adlı eseri, Virginia Woolf’un günümüz New York’unda hayata yeniden dönüşünü anlatır. Viktorya döneminin ve yirminci yüzyılın başlarının kurallarına göre kültürlenmiş olan Virginia, ileri bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ve geleneksel sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerdeki değişimlerin çehresini şekillendirdiği modern, çok kültürlü dünyada başlangıçta yabancılaşma hissine kapılır. Virginia, Viktorya dönemi kültüründen uzaklaşmaya karar verdiğinde, kendini daha özgür bir kadın olarak geliştirme şansına sahip olduğu yeni dünyaya uyum sağlamaya başlar. Bu çalışma, muhafazakâr Viktorya dönemi normlarının hâkim olduğu yirminci yüzyıl başı toplumundan ayrılan Gee’nin Virginia’sının, küresel ve çok kültürlü yirmi birinci yüzyıl dünyasının kurallarına ve değerlerine uyum sağlayarak yabancı bir topluma kültürler arası adaptasyon sağladığını göstermek için kültür şoku ve kültürler arası adaptasyon teorilerine atıfta bulunmaktadır.

Maggie Gee, Virginia Woolf in Manhattan, Culture shock, Alienation, Cross-cultural adaptation, Kültür şoku, Yabancılaşma, Kültürler arası adaptasyon

Düzgün, Ş. (2024). ''Culture shock and cross-cultural adaptation in Maggie Gee’s Virginia Woolf in Manhattan''. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(46), 81-95.

Metrikler

Search on Google Scholar