Publication:
Anaplastik tiroid karsinomu tanısında morfolojik ve immünohistokimyasal bulguların yeri: 10 yıllık seri

Thumbnail Image

Date

2023-12-18

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Tüm tiroid kanserleri içinde en agresif ve mortal seyirli kanser türü olan anaplastik karsinom, andiferansiye follikül epitel hücrelerinden kaynaklanır. Genellikle ileri yaşta ortaya çıkar. Hızlı büyüyen boyun kitlesi, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, solunum güçlüğü en sık görülen başvuru yakınmalarıdır. 2011-2022 yılları arasında merkezimizde anaplastik karsinom tanısı almış 18 olguda klinik, histopatolojik ve immünohistokimyasal bulguların tanıdaki yeri ve sağ kalım özellikleri literatür bilgileri ışığında tartışıldı. Klinik seyir ve görüntüleme yöntemleri anaplastik karsinom için kuşku uyandırır ancak kesin tanı patolojik olarak anaplastik morfolojinin görülmesi ve yardımcı bazı immünohistokimyasal ve/veya moleküler tetkiklerin yapılması ile konur. Farklı histopatolojik görünümlere sahip olabilen bu tümörlerde andiferansiye özellikler gösteren karsinomlar, sarkomlar ve lenfomalar ayırıcı tanı içine alınmalıdır.
Anaplastic carcinoma, the most aggressive and mortal type of thyroid cancer, arises from undifferentiated follicular epithelial cells. It is usually encountered in older ages. Rapidly growing mass in neck, difficulty in swallowing, hoarseness and difficult y breat hing are the mostcommon presenting symptoms. 18 cases diagnosed with anaplastic carcinoma between 2011 and 2022 in our center, were evaluated. Clinical, histopathological, immunohistochemical findings and survival characteristics of the cases were discussed in light of literature. Clinical andimaging findings raise suspicion for anaplastic carcinoma, but the definitive diagnosis is made histopathologically by observ ing the anaplastic morphology and using immunohistochemical and/or molecular tests. For these tumors which may have different histopathological appearances, carcinomas with undifferentiated features, sarcomas and lymphomas should be included in the differential diagnosis.

Description

Keywords

Anaplastik, İmmünohistokimya, Tiroid, Andiferansiye, Immunohistochemistry, Thyroid, Undifferentiated

Citation

Saraydaroğlu, Ö. vd. (2023). "Anaplastik tiroid karsinomu tanısında morfolojik ve immünohistokimyasal bulguların yeri: 10 yıllık seri". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 49(3), 411-416.

Metrikler

Search on Google Scholar


Total Views

5

Total Downloads

1