Publication:
Bursa yöresi Gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri

dc.contributor.advisorKatkat, A. Vahap
dc.contributor.authorSoyergin, Serap
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentToprak Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-14T10:15:23Z
dc.date.available2020-01-14T10:15:23Z
dc.date.issued1993-07-01
dc.description.abstractBu araştırma Gemlik zeytin çeşidinde, yaprak ve meyve N,P,K Ca ve Mg içeriklerinin çok ve az ürün yıllarında gösterdikleri değişimleri inceleyerek, toprak-yaprak-meyve hakkındaki bilgilerimizi geliştirmek, bitki besin maddelerinin -farklı -Fizyolojik devrelerdeki değişim ve ilişkilerini incelemek, en uygun yaprak örneği alma zamanını saptamak için yapılmıştır. Araştırma Orhangazi, İznik, Gemlik ve Mudanya ilçelerinde seçilen 7 adet bahçede yürütülmüştür. Bu bahçelerden çok ve az ürün yıllarında aylık olarak alınan 672 adet yaprak örneği ile Ağustos - Aralık döneminde yine aylık olarak alınan 280 adet meyve örneğinde ( meyve eti ve çekirdek olarak ) N,P,K, Ca ve Mg analizleri, ayrıca aynı bahçelerden iki ayrı derinlikten alınan 112 adet toprak örneğinde -fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgular söyle özetlenebilir: incelenen makro elementler için en uygun yaprak örneği alma zamanı olarak saptanan ortak stabil devre 5 Ocak - 5 Şubat arası olarak belirlenmiştir. _ Yaprak-meyve eti - çekirdek örneklerinin değişimi birlikte incelendiğinde meyve olgunluğu ilerledikçe genel olarak meyve etinin N,P,K ve Mg içeriğinde artış olurken, yaprak N,P,K ve Mg içeriğinde azalma olmuş, Ca içeriği olgunlukla birlikte meyve etinde azalırken yaprakta artış göstermiştir. Çekirdek örneklerinin N,P,K ve Ca içeriğinde hasat dönemine doğru düşme, Mg İçeriğinde ise artış izlenmiştir. _ Yaprak - meyve eti - çekirdek besin elementleri arasındaki ilişkiler ayrı ayrı araştırılmış, yaprak - meyve eti N ve P'u arasında poziti-f, K'u arasında negatif ve önemli (P <0.01); meyve eti-cekirdek P ve K'u arasında negatif, Ca ve Mg'u arasında ise pozitif ve önemli (P<0.01) korelasyonlar saptanmıştır.
dc.description.abstractThis study was undertaken to determine the seasonal varia tions in macro nutrient contents (N,P,K,Ca and lig) of leaves and fruits of the "GEMLiK" olive variety during two years, when they were productive and non-product ive, so as to develop our present knowledge about soil, leaf and fruit interactions, to learn at different physiological states, seasonal variations in nutrient contents of leaves, their stable periods, and to define the most proper leaf-sampling time. Leaf and fruit samples were obtained from 7 different alive orchards (4 plots from each) in 4 locations (Orhangazi, iznik, Gemlik and Mudanya). 672 leaf samples were taken during pro ductive and non-productive years regularly, once everymonth and 280 fruit samples (as fruit flesh and pit) were taken from Au gust till December in both years» 112 soil samples were collec ted twice (productive and non-productive year) at 2 depths for subsequent physical and chemical analyses. The results can be summarized as follows s -The most proper sampling period for determining the nut ritional status of Gemlik variety by using leaf samples is from 5 th of January till the 5 th of February. -When the seasonal trends of macro nutrient contents of 1 eaves, f rui ts flesh and pits were concurrently investigated, it was seen that while N,P,K and fig contents of the fruit flesh-IV- in the leaves. Ca, on the contrary, decreased in the -Fruit -Flesh -From the -First phases o-F -Fruit growth up to harvest but showed increase in the leaves. N,P,K and Ca contents o-F the pits decrea sed until harvest time in contrast to Mg which showed an increa sing trend. -Among the plant nutrients mentioned, correlation between the lea-F and -Fruit samples was made i ndivi dual ly. A significant positive correlation was observed between the N and P content o-F the leaves and of the -Fruit -Flesh (P≤ 0. 01 ). Besides, a negati ve correlation was found between the K content o-F the leaves and o-F the -Fruit -Flesh (P≤ 0.01).A significant negative correlation exists
dc.format.extentXV, 182 sayfa
dc.identifier.citationSoyergin, S. (1993). Bursa yöresi Gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5945
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBursa-Gemlik
dc.subjectMakrobesin elementleri
dc.subjectMevsimsel değişim
dc.subjectToprak
dc.subjectZeytin
dc.subjectMacronutrient elements
dc.subjectSeasonal variation
dc.subjectSoil
dc.subjectOlive
dc.titleBursa yöresi Gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri
dc.title.alternativeSome nutrient content and seasonal changes of the olives of Gemlik variety in Bursa region
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Toprak Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
028020.pdf
Size:
6.7 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: