Publication:
The effect of phase change materials on room temperature for winter and summer

2023-07-17

Soğukpınar, Hacı
Bozkurt, İsmail

Bursa Uludağ Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

The efficient use of our existing energy resources is as important as finding new energy sources, since the demand for energy is increasing day by day. Heating and cooling loads in buildings constitute a large part of energy consumption. Therefore, it is very important to improve the energy performance of buildings. The utilization of phase change materials to increase the energy efficiency of buildings is one of the recent research topics. In this study, the effect of phase change materials on room temperature for winter and summer months was investigated numerically by defining real environmental conditions in the virtual environment. Phase change material with thermophysical properties suitable for Mediterranean climate conditions was selected for summer and winter. It can keep the room temperature at a slightly lower level during the daytime in summer and the room temperature higher in winter than in the insulated state case. As a result, phase change materials can be used as a natural air conditioner in the summer, as well as a natural heater at night in the winter. On the other hand, smart bricks can be produced that can absorb the heat transmitted from the inside to the outside by using different phase-change materials.
Enerjiye olan talep her geçen gün arttığından, mevcut enerji kaynaklarımızın verimli kullanılması yeni enerji kaynakları bulmak kadar önemlidir. Binalardaki ısıtma ve soğutma yükleri, enerji tüketiminin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle, binaların enerji performansının iyileştirilmesi çok önemlidir. Binaların enerji verimliliğini artırmak için faz değiştirici malzemelerin kullanımı son zamanlardaki araştırma konularından biridir. Bu çalışmada, sanal ortamda gerçek çevre koşulları tanımlanarak, faz değiştirici malzemelerin kış ve yaz aylarında oda sıcaklığına etkisi sayısal olarak incelenmiştir. Akdeniz iklim koşullarına uygun termofiziksel özelliklere sahip faz değiştirici malzemeler yaz ve kış için seçilmiştir. Yazın gündüzleri oda sıcaklığını biraz daha düşük, kışın ise oda sıcaklığını yalıtımlı durumda olduğundan biraz daha yüksek tutabilir. Sonuç olarak, faz değiştirici malzemeler yazın doğal klima, kışın geceleri doğal ısıtıcı olarak kullanılabilir. Öte yandan farklı faz değiştirici malzemeler kullanılarak içeriden dışarıya iletilen ısıyı soğuran akıllı tuğlalar üretilebilir.

Heating and cooling loads, Insulation, Phase change materials, Isıtma ve soğutma yükleri, Yalıtım, Faz değiştirici malzemeler

Soğukpınar, H. ve Bozkurt, İ. (2023). ''The effect of phase change materials on room temperature for winter and summer''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 28(2), 483-492.