Publication:
Tuz stresinin bazı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinin çimlenme özellikleri üzerine etkisi

dc.contributor.buuauthorKuşçu, Hayrettin
dc.contributor.buuauthorÇayrağacı, Aylin
dc.contributor.buuauthorNdayizeye, Jean De Dieu
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentArazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-15T05:45:49Z
dc.date.available2020-01-15T05:45:49Z
dc.date.issued2017-11-27
dc.description.abstractBu çalışma, tuz stresinin dört kinoa çeşidinin (K-521, Karmen, Rainbow ve Valle) çimlenmesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çeşitlerin tuzluluk toleransının dereceleri, altı farklı tuz (NaCl) konsantrasyonuyla (0, 50, 100, 150, 200 ve 250 mM) tohum çimlenme döneminde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tuz konsantrasyonundaki artış tüm çeşitlerde çimlenme yüzdesi, çimlenme enerjisi ve çimlenme indeksi değerlerini önemli düzeyde (P<0.05) azaltmış ve çimlenme zamanını geciktirmiştir. Çeşitlerin tuz stresine tepkileri farklılık göstermiştir. Tüm tuz düzeyleri için K-521 en yüksek çimlenme yüzdesi ve çimlenme enerjisine sahip çeşit olmuştur. Tuz konsantrasyonundaki artışla birlikte çimlenme oranındaki azalma en yüksek Rainbow çeşidinde olmuştur. Farklı tuz düzeyleri altında çimlenme hızı ve çimlenme süresi yönüyle K-521 ve Valle, diğer çeşitlerden daha iyi performans göstermiştir. Bu çalışmada, Rainbow çeşidi tuzluluğa daha duyarlı bulunmuştur. Sonuç olarak, K-521 ve Valle çeşitleri tuzlu topraklar için önerilebilir.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effects of salt stress on germination of four quinoa cultivars (K-521, Karmen, Rainbow and Valle). The degrees of salinity tolerance among these cultivars were evaluated at seed germination stage at six different salt (NaCl) concentrations (0, 50, 100, 150, 200 and 250 mM). The results showed that increases in selected salt concentrations decreased germination percentage, germination energy and germination index significantly (P<0.05) as well as germination period was delayed. Responses of cultivars to salt stress indicated differences. For all salt concentrations, K-521 had the highest germination percentage and germination energy. Rainbow had the highest reduction of germination rate with the increase in salt concentration. On the other hand, K-521 and Valle showed better results than the other cultivars in respect of germination index and germination time. The results showed that K-521 and Valle are the cultivars to be recommended for saline soils. Rainbow was more sensitive to salinity in this study.
dc.identifier.citationKuşcu, H. vd. (2018). "Tuz stresinin bazı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinin çimlenme özellikleri üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 89-99.
dc.identifier.endpage99
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage89
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/483049
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/6014
dc.identifier.volume32
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectÇimlenme enerjisi
dc.subjectÇimlenme indeks
dc.subjectÇimlenme yüzdesi
dc.subjectKinoa
dc.subjectTuzluluk
dc.subjectGermination energy
dc.subjectGermination index
dc.subjectGermination percentage
dc.subjectGuinoa
dc.subjectSalinity
dc.titleTuz stresinin bazı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşitlerinin çimlenme özellikleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of salt stress on germination parameters of some quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) cultivars
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Biyosistem Mühendisliği Bölümü
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
32_1_8.pdf
Size:
238.6 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: