Publication:
Egzoz atık ısısından termoelektrik modül ile elektrik üretimi

2023-05-05

Seyyar, Burak
Tıkız, İsmet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Bu çalışmada, yakıtın kimyasal enerjisinden ısı enerjisine dönüşümü ve ısı enerjisinden mekanik enerjiye dönüşüm sağlanan içten yanmalı motorlarda kayıp olarak atmosfere verilen ısı enerjisinin kullanılabilir hale getirmek için bir atık ısı geri dönüşüm sistemi incelenmiştir. İçten yanmalı motordan elde edilen sıcak egzoz gazlarından termoelektrik modül (TEM) ile elektrik enerjisine dönüştürülen bir termoelektrik jeneratör (TEJ) tasarımı yapılmıştır. TEM’in yüzeyleri arasındaki sıcaklık farkını artırmak için modülün soğuk yüzeyini atmosfere açık olarak düşünmek yerine soğuk su eşanjörü tasarımı yapılmış ve su akımı sağlanmıştır. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yöntemi ile TEM’in yüzeylerindeki sıcaklıklar tespit edilmiştir. Tespit edilen yüzey sıcaklıkları TEM’in sınır koşullarını oluşturmuş ve bu sıcaklıklara göre analizi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analiz sonucunda 39,35 W güç elde edilmiştir.
In this study, the conversion of fuel from chemical energy to heat energy and the conversion of heat energy to mechanical energy in internal combustion engines have been studied as a waste heat recycling system to make available the heat energy supplied to the atmosphere as a loss. A Thermoelectric generator design has been made that converts hot exhaust gases obtained from an internal combustion engine into electrical energy with a thermoelectric module (TEM). In order to increase the temperature difference between the surfaces of the TEM, instead of considering the cold surface of the module as open to the atmosphere, a cold water exchanger was designed and water flow was provided. The temperatures on the surfaces of the TEM have been determined by the Computational Fluid Dynamics (CFD) method. The detected surface temperatures formed the boundary conditions of the TEM and its analysis was carried out according to these temperatures. As a result of the analysis, 39.35 W of power was obtained.

Egzoz gazı, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği, Termoelektrik eşanjör, Termoelektrik modül, Exhaust gas, Computational fluid dynamics, Thermoelectric Heat exchanger, Thermoelectric module

Seyyar, B. ve Tıkız, İ. (2023). ''Egzoz atık ısısından termoelektrik modül ile elektrik üretimi''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 28(2), 383-402.

Metrikler

Search on Google Scholar