Yayın:
Leibniz’de kötülük problemi ve teodise

Küçük Resim

Tarih

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Çınar, Aliye

Yazarlar

Danışman

Dil

Türü

Yayıncı:

Uludağ Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

Bu makalede, Leibniz’de kötülük problemi ele alınır. Leibniz’e göre üç tür kötülük vardır ve bu dünya, “mümkün dünyaların en iyisidir”. O, Tanrı’da iki iradenin olduğunu ileri sürdü: Evvel ve ahir irade ya da özel ve genel irade. Dünyanın yaratılmasında ona göre genel irade etkindir. Dolayısıyla Leibniz, mucize, karar, istisna, bireysel olan ve özel iradeyi bu çerçevede izah eder. Problem öncelikle genel olarak ele alınır ve sonra Leibniz’de irdelenir.
This paper discuss the problem of evil in Leibniz. According to Leibniz, there are three different and world is “the best of possible world”. He said that there are two will in God: Antecedent will and consequent will or special and general will. Consequent will affects in the creation of world. So Leibniz expresses the concept of miracle, decision, exception, individuality, special will in this frame. Then firstly, the matter is examined generaly, later is questioned in Leibniz.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Leibniz, Kötülük problemi, Teodise, Tanrısal irade, Problem of evil, Theodicy, Divine will

Alıntı

Çınar, A. (2005). "Leibniz’de kötülük problemi ve teodise". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14(1), 161-177.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

47

Views

34

Downloads