Publication:

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Yığma yapılar, insanların tarih boyunca kullandıkları bir yapı sistemidir. Bu yapılar doğal taşlar, kerpiçler, tuğla ve beton briketler gibi malzemelerin kullanılarak duvarların birbirine bağlanmasıyla yapılmıştır. Son yıllarda yığma yapıların şehir merkezlerinde yapımı azalmıştır. Ancak, hala kırsal kesimlerde kullanılmaya devam edilmektedir. Yığma yapıların deprem dayanımları diğer yapılara göre daha düşüktür. Bu çalışmada Afyonkarahisar’da yapımı tamamlanmış yığma binalar STA4CAD programında modellenerek analizleri yapılmıştır. Analizler sonrasında, yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018’de (TBDY18) belirtilen yeni kriterlere göre uygunlukları ve performans hedeflerini yerine getirip getirmediği değerlendirilmiştir. Ayrıca duvar imalatında kullanılan tuğla ve harcın basınç dayanımlarındaki değişimin yapının kapasitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Harç basınç dayanımındaki artışın yığma binalardaki performans artışına etkisinin tuğla basınç dayanımındaki artışa göre daha etkili olduğu görülmüştür.
Masonry structures are a building system that has been used by people throughout history. These structures are made by connecting walls together using materials such as natural stones, bricks andconcrete blocks. The use of masonry structures in urban centers has declined in recent years. However, they are still used in rural areas. The earthquake resistance of masonry structures is lower than other structures. In this study, buildings completed in Afyonkarahisar were modeled and analyzed using the STA4CAD program. After the analysis, the compliance and performance of the buildings with the newprinciples specified in the Türkiye Building Earthquake Code 2018 were evaluated. In addition, the effects of changes in the compressive strength of the bricks and mortar used in wall construction on thecapacity of the building were examined. It has been observed that the increase in mortar compressivestrength has a more effective effect on the increase in performance in masonry buildings than the increase in brick compressive strength.

Yığma yapılar, Deprem güvenliği, Türkiye bina deprem yönetmeliği 2018, Tuğla basınç dayanımı, Harç basınç dayanımı, Masonry structures, Seismic performance, Türkiye building earthquake code 2018, Brick compressive strength, Mortar compressive strength

Çoban, G. ve Başaran, V. (2023). "Yığma yapıların Türkiye bina deprem yönetmeliği 2018'e göre performans analizi: Afyonkarahisar örneği". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 927-936.

Metrikler

Search on Google Scholar