Yayın:
Effects of concentrations of sugar, vitamins, and amino acıds on survival and tolerance of honey bees to lowtemperature stress

dc.contributor.authorElgebaly, Heba I.
dc.contributor.authorNassar, Atef M.K.
dc.contributor.authorAdnan A.E. Darwish
dc.contributor.authorAbou-Shaara, Hossam F.
dc.date.accessioned2025-11-21T08:46:52Z
dc.date.issued2025
dc.description.abstractHoney bees (Apis mellifera) may experience brief periods of cold stress, particularly in autumn and winter. Meanwhile, beekeepers often supplement their colonies with artificial nutrition during these periods. This practice can expose honey bees to varying sucrose concentrations, vitamins, and amino acids in their diet. Therefore, this study examines how these nutritional components influence the honey bees' ability to withstand cold stress in laboratory settings. This study comprised three subexperiments: I) Comparing three concentrations (40%, 60%, and 80%) of sugar syrup + water as control group, II) Comparing three concentrations (0.02%, 0.06%, and 0.12% (equivalent to 10, 30, and 60 μL / 50 mL of 60% sugar syrup) of vitamins + 60% sugar syrup only as control group, and III) Comparing three concentrations (0.02%, 0.06%, and 0.12% (equivalent to 10, 30, and 60 μL / 50 mL of 60% sugar syrup) of amino acids/vitamins mixture + 60% sugar syrup only as control group. The concentration of 60% sugar syrup was selected as the solvent for vitamins and amino acids/vitamins mixture because preliminary sucrose experiments showed that 60% provided the highest cold stress tolerance. Three parameters were used to evaluate the ability of honey bees to withstand cold stress conditions: time until narcosis, time until recovery, and survival after recovery. Bees were exposed to 4°C until narcosis and then transferred to room temperature (25 ± 1 °C) for recovery. The results showed that bees fed on 60% sugar syrup performed better in terms of the measured parameters compared to other concentrations or the control group. Supplementation of sugar syrup with vitamins had an impact on the measured parameters, showing superior results in the vitamin 0.06% (30 μL/50 mL) group. Regarding the amino acids/vitamins mixture, some improvements in the ability of honey bees to tolerate cold stress conditions were recorded. This study provides insights into the effects of nutrition on honey bees' tolerance to low-temperature stress, laying the groundwork for further research.
dc.description.abstractArılar (Apis mellifera), genellikle sonbahar ve kış aylarında kısa süreli soğuk stresi deneyimleyebilirler. Bu sırada arıcılar genellikle kolonilerini yapay besinlerle desteklerler. Bu uygulama bal arılarını diyetlerinde değişen şeker konsantrasyonları, vitaminler ve amino asitlere maruz bırakabilir. Bu nedenle, bu çalışma bu besin bileşenlerinin bal arılarının laboratuvar ortamında soğuk stresle başa çıkma yeteneklerini nasıl etkileyebileceğini araştırmaktadır. Bu çalışma üç alt deneyi içermektedir: Şeker şurubunun üç konsantrasyonunun (40%, 60%,ve 80%) su kontrol grubu ile karşılaştırılması, II) Vitaminler üç konsantrasyonunun (10 μL, 30 μL ve 60 μL / 50 μL %60 şeker şurubu, sırasıyla %0,02, %0,06 ve %0,12) %60 şeker şurubukontrol grubu ile karşılaştırılması, ve III) Amino asitler / vitamin karışımının üç konsantrasyonunun (10 μL, 30 μL ve 60 μL / 50 μL %60 şeker şurubu, sırasıyla %0,02, %0,06 ve %0,12) %60 şeker şurubu seçilmiştir çünkü ön deneylerde farklı sakkaroz konsantrasyonları karşılaştırıldığında %60, soğuk stres toleransında en yüksek performansı göstermiştir. Bal arılarının soğuk stres koşullarına dayanma yeteneğini değerlendirmek için üç parametre olarak; narkoz süresi, iyileşme süresi ve iyileşme sonrası hayatta kalma kulanılmıştır. Arılar 4°C’de narkoz olana kadar tutulmuş ve ardından iyileşme için laboratuvar sıcaklığına (25±1°C) aktarılmıştır. Sonuçlar, %60 şeker şurubu ile beslenen arıların diğer konsantrasyonlara veya kontrol grubuna göre ölçülen parametreler açısından daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Şeker şurubu vitamin takviyesi, ölçülen parametreler üzerine etkili olmuş ve 30 μL, / 50 μL (%60) vitamin grubu en iyi sonuçları göstermiştir. Amino asitler / vitamin karışımı ile ilgili olarak, bal arılarının soğuk stres koşullarını tolere etme yeteneklerinde bazı iyileşmeler kaydedilmiştir. Bu çalışma , baslenmenin bal arılarının düşük sıcaklık stresine karşı toleransı üzerindeki etkilerine dair öngörüler sunarak ileri araştırmalar için altyapı oluşturmaktadır.
dc.identifier.doi10.31467/uluaricilik.1717790
dc.identifier.endpage242
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage231
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/en/download/article-file/4950878
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/en/pub/uluaricilik/issue/95490/1717790
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/56824
dc.identifier.volume25
dc.language.isoen
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi/Uludag Bee Journal
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.subjectNutrition
dc.subjectCold
dc.subjectStress
dc.subjectHoney bees
dc.subjectTolerance
dc.subjectBeslenme
dc.subjectSoğuk
dc.subjectStres
dc.subjectBal arıları
dc.subjectTolerans
dc.titleEffects of concentrations of sugar, vitamins, and amino acıds on survival and tolerance of honey bees to lowtemperature stress
dc.title.alternativeBal arılarının düşük sıcaklık stresine karşı hayatta kalma ve toleransı üzerinde şeker, vitamin ve amino asit konsantrasyonlarının etkileritr
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
25_2_4.pdf
Boyut:
547.81 KB
Format:
Adobe Portable Document Format