Publication:

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Geleneksel fosil yakıtlar, rezervlerinin sınırlı ve ciddi zararlı kirletici sorunlarının olması önemli problemdir. Fosil yakıtlara en önemli sürdürülebilir alternatif yakıt ve enerji kaynağı hidrojendir. Hidrojenin kimyasal enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü sistem olan direkt hidrojenli PEM yakıt hücresi umut vaat eden bir enerji kaynağıdır. Bu çalışmada PEM yakıt hücresinin bileşenlerinin ve bazı durumların PEM yakıt hücresi performansına etkisi irdelenmiştir. Öncelikle PEM yakıt hücresinin çalışma sistemi irdelendi. Yakıt hücresinin parçaları ve bu parçaların yakıt hücresi yığın maliyetine etkisi incelendi. Son olarak membran, gaz difüzyon tabakası, bipolar tabaka ve anot-katot elektrotlarının PEM yakıt hücresi performansına etkileri araştırıldı. PEM yakıt hücresinde membran kalınlığı azaldıkça performansının arttığı görüldü. Gaz difüzyon tabakasında az veya aşırı suyun, yakıt hücresi performansı sınırlayıcı etkisi tespit edildi. Grafit gibi elektrik iletkenliği iyi olan ve korozyona dayanıklı bipolar plakanın yakıt hücresi performansını artırdığı tespit edildi. Elektrotların elektrik iletkenliği ve hidrojenin elektrotların yüzeyine tutunma kabiliyeti artıkça performansı olumlu etkilediği görüldü.
Fossil fuels have limited reserves and cause harmful pollution. Hydrogen is the most promising sustainable alternative fuel and energy source. Direct hydrogen PEM fuel cells, which convert chemical energy to electrical energy, offer potential as an energy source. This study examined the components and conditions that affect the performance of PEM fuel cells. The effects of the membrane, gas diffusion layer, bipolar plate, and anode-cathode electrodes were investigated. It was found that decreasing the membrane thickness increased performance. The impact of excessive or insufficient water in the gas diffusion layer was found to limit performance. The use of bipolar plates with good electrical conductivity and corrosion resistance, such as graphite, improved performance. Increasing the electrical conductivity of the electrodes and their ability to adhere to hydrogen on their surface positively affected performance.

PEM Yakıt pili, Yakıt pili performansı, Membran, Elektrot, Bipolar plakalar, PEM Fuel Cell, Fuel cell performance, Membrane, Electrode, Bipolar plates

İlbeyoğlu, S. vd. Gürbüz, H. (2024). ''Fiziksel parametrelerin hidrojen PEM yakıt hücresi performansına etkileri üzerine değerlendirme''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 29(1), 291-310.

Metrikler

Search on Google Scholar