Publication:

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Compression therapy is an important method for treating venous diseases such as venous edema and venous hypertension. Regular compression therapy's main objective is to diminish leg swelling by controllingblood flow and avoiding the recurrence of reversible blood flow. Compression socks are often recommende das therapeutic garments. In this study, a seamed compression sock was developed using fabric with an interlockknit structure. Three other sock samples were produced by using circular knitting MERZ CC4 model machinefor comparison. The results demonstrate that the developed sock meets all the requirements of compression class I. Statistical analysis reveals that fabric parameters, particularly fabric weight, effectively explain compression pressure intensity according to the values of coefficient of determination, coefficient of correlation(r), and means sum of square errors (MSE). In this work, Laplace's Law and a few preexisting mathematicalmodels were used to calculate the compression pressure of both standard compression socks and socks withseams, with results that were essentially similar. The points of data are tightly clustered around line of regression, showing that there is little variation in the compression pressure for socks with seams.
Kompresyon tedavisi, venöz ödem ve venöz hipertansiyon gibi venöz hastalıkların tedavisinde önemli bir yöntemdir. Kompresyon terapötik tekniğinin düzenli kullanımının temel amacı, kan akışını nihai olarak düzenleyerek bacak şişmesini azaltmak ve geri dönüşlü kan akışının tekrar oluşmasını önlemektir. Çoğunlukla kompresyon çorapları terapötik giysi olarak tavsiye edilir. Bu çalışmada, interlok örgü yapısındaki kumaş kullanılarak dikişli bir kompresyon çorabı geliştirilmiştir. Üretilen çorabı karşılaştırmak için yuvarlak örgü MERZ CC4 model makinesi kullanılarak üç çorap örneği üretilmiştir. Sonuçlar, geliştirilen çorabın kompresyon sınıfı I'in tüm gereksinimlerini karşıladığını göstermektedir. İstatistiksel analizler, kumaş parametrelerinin, özellikle de kumaş ağırlığının, belirleme katsayısı, korelasyon katsayısı (r) ve hataların karelerinin toplamı (MSE) değerlerine göre sıkıştırma basıncı yoğunluğunu etkili bir şekilde açıkladığını ortaya koymaktadır. Bu araştırmada dikişli kompresyon çoraplarının ve geleneksel kompresyon çoraplarının kompresyon basıncını tahmin etmek için Laplace Yasası ile seçilmiş mevcut matematiksel modeller kullanılmıştır ve benzer sonuçlar sergiledikleri görülmüştür. Veri noktalarının regresyon çizgisi etrafındaki dağılımı çok yakın olduğu görülmüştür. Bu da dikişli çorapların sıkıştırma basıncında daha yüksek bir sapma göstermediğini belirtmektedir.

Compression therapy, Compression socks, Compression pressure prediction model, Socks, Kompresyon tedavisi, Kompresyon çorabı, Sıkıştırma basıncı tahmin modeli, Çorap

Akçagün, E. vd. (2023). "Development of seamed compression socks and comparison with class i socks using existing mathematical models". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 28(3), 741-760.