Publication:
The effects of supplemental saccharomyces cerevisiae and phytase on growth performances and plasma biochemical parameters of broiler chickens

dc.contributor.buuauthorSuzer, Bayram
dc.contributor.buuauthorAltınbaş, Burçin
dc.contributor.buuauthorSeyidoğlu, Nilay
dc.contributor.buuauthorArıcan, İlker
dc.contributor.buuauthorOrman, Abdulkadir
dc.contributor.buuauthorYıldız, Hüseyin
dc.contributor.buuauthorYalçın, Murat
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-12-16T12:45:53Z
dc.date.available2020-12-16T12:45:53Z
dc.date.issued2015-03-20
dc.description.abstractSaccharomyces cerevisiae and phytase can be used as a feed supplement in combination or alone for broiler feeding. An experiment was performed to study the effect of supplemental different ratio S. cerevisiae and phytase combination on growth performances, plasma biochemical parameters and plasma enzyme activities of broiler chickens. Animal were feed ad libitum through the study. Sixty hundred 1 day-old broiler chicks were randomly selected and distributed into eight groups as control (C); phytase (P) (added 200 g Pyhase to 1000 kg of diet); S. cerevisiae (Y1) (added 0.1% S. cerevisiae of the diet); Y1+P (combination of group Y1 and P); S. cerevisiae (Y2) (added 0.2% S. cerevisiae of the diet); Y2+P (Combination of Y2 and P); Y4 (added 0.4% S. cerevisiae of the diet); Y4+P (Combination of Y4 and P) respectively. At the end of the study, blood samples were collected from 15 randomly selected broiler chickens from each group through the brachial vein on the 42nd day of the experiment. Plasma were separated and used for measurement of plasma biochemical parameters and enzyme activities. S.cerevisiae alone and combination of Phytase and S. cerevisiae increased body weight and body weight gain of broiler, especially in 6th week, except in group Y4. Although, the broiler chickens supplemented with just phytase or/and S. cerevisiae and their combination had lower plasma triglyceride, total cholesterol, LDL-cholesterol, glucose, calcium and GGT enzyme activity , they had higher HDL-cholesterol, phosphorus and ALT enzyme. Moreover, supplementation with just phytase or/and S. cerevisiae and their combination did not change the hematocrit, plasma total protein and AST enzyme levels of the broiler chickens. These results demonstrated that phytase and S. cerevisiae alone or/and their combination improved growth performance and body weight gain of the broiler chickens. So, S.cerevisiae and phytase combination may be used as an growth enhancer. However, more studies would be necessary to obtain the effects of supplementing yeast and phytase combination on growth.
dc.description.abstractSaccharomyces cerevisiae ve fitaz ayrı ayrı olarak broiler tavuklarda yem katkısı amacıyla kullanılmaktadır. Bu araştırma, farklı oranlarda S. cerevisiae’nin ve fitaz kombinasyonunun broiler tavuklarda büyüme performansı, plazma biyokimyasal parametreleri ve plazma enzim aktiviteleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için yapıldı. Çalışma boyunca hayvanlar ad libitum beslendi. 1 günlük yaşta 600 adet broiler tavuk rastgele seçildi ve 8 gruba sırasıyla şu şekilde ayrıldı: Kontrol (C); Fitaz (P) (200 g Fitaz 1000 kg yeme ilave edildi); S. cerevisiae (Y1) (% 0,1 oranında S. cerevisiae yeme ilave edildi); Y1+P (grup Y1 ve P’nin kombinasyonu); Y2 (% 0,2 oranında S. cerevisiae yeme ilave edildi); Y2+P (grup Y2 ve P’nin kombinasyonu); Y4 (% 0,4 oranında S. cerevisiae yeme ilave edildi); Y4+P (grup Y4 ve P’nin kombinasyonu). Çalışmanın sonlandırıldığı 42. günde, her gruptan rastgele seçilen 15 adet hayvanın brahial veninden kan örnekleri alındı. Kan örneklerinin plazması ayrıldı ve biyokimyasal parametreler ve enzim aktivitelerinin ölçülmesi için kullanıldı. S. cerevisiae, tek başına ve S.cerevisiae ve fitaz kombinasyonları, Y4 grubu hariç, özellikle 6. haftada tavuklarda canlı ağırlık ve canlı ağırlık kazanımını arttırdı. Sadece fitaz ve/veya S. cerevisiae ve kombinasyonlarının verildiği tavuklarda plazma trigliserid, total kolesterol, LDL_kolesterol, glukoz, kalsiyum ve GGT enzimi azalırken, hayvanlarda yüksek düzeyde HDL-kolesterol, fosfor ve ALT enzimi tespit edildi. Diğer taraftan, tavuklarda sadece fitaz ve/veya S. cerevisiae ve kombinasyonlarının yem katkısı olarak kullanılması, hematokrit, plazma protein ve AST enzim değerlerini değiştirmedi. Sonuçlar fitaz ve S. cerevisiae’nın yalnız ve/veya kombinasyonlarının yem katkısı olarak kullanılmasının büyüme performansı ve canlı ağırlık kazanımını arttırdığını göstermektedir. Böylece, S.cerevisiae ve fitaz kombinasyonları büyümeyi arttırıcı olarak kullanılabilir. Ancak, maya ve fitaz kombinasyonlarının büyümedeki etkisinin ortaya konması için daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir.
dc.identifier.citationSuzer, B. vd. (2015). "The effects of supplemental saccharomyces cerevisiae and phytase on growth performances and plasma biochemical parameters of broiler chickens". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 34(1-2), 15-23.
dc.identifier.endpage23
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage15
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/413173
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14460
dc.identifier.volume34
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBiochemical parameters
dc.subjectBiyokimyasal parametreler broiler tavuk
dc.subjectBroiler chicken
dc.subjectGrowth performance
dc.subjectEnzyme activities
dc.subjectS. cerevisiae
dc.subjectPhytase
dc.subjectBüyüme performansı
dc.subjectEnzim aktiviteleri
dc.subjectFitaz
dc.subjectS. cerevisiae
dc.titleThe effects of supplemental saccharomyces cerevisiae and phytase on growth performances and plasma biochemical parameters of broiler chickens
dc.title.alternativeBroiler tavuk larda yeme ilave edilen saccharomyces cerevisiae ve fitaz’ın büyüme performansı ve plazma biyokimyasal parametreleri üzerine etkileri
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
34_1-2_3.pdf
Size:
214.93 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: