Uludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journal
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Uludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journal by Type "Derleme"
Now showing 1 - 7 of 7
Results Per Page
Sort Options
Item Open Access Arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ve biyolojik etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-08-22) Eşerler, Sude; Vardarlı, Sevilay; Savaş, Güliye; Mutlu, CerenBal arıları çiçekli bitkilerden topladıkları polenleri ağız salgıları ve bitki nektarları ile karıştırarak arı poleni üretmektedir. Arı polenleri gelişiminin ilk dönemlerinde olan arı larvalarının beslenmesi amacıyla kullanılırken aynı zamanda arıcılar tarafından kovan girişlerine yerleştirilen polen tuzakları ile toplanıp işlenerek insanlar tarafından da tüketilmektedir. Bileşiminde su, karbonhidratlar, proteinler, aminoasitler, lipitler, yağ asitleri, karotenoidler, fenolik bileşikler, enzimler, vitaminler ve mineraller bulunan arı poleninin sağlık açısından antimikrobiyal, antioksidan, antikanser ve antiinflamatuar özellikler gibi birçok olumlu etkisinin bulunduğu belirtilmiştir. Zengin besinsel özellikleri ve sağlık etkileri nedenleriyle doğrudan tüketilebilen arı poleni bunların yanı sıra çözünürlük, su ve yağ tutma kapasitesi ve emülsifikasyon gibi gıda teknolojisi açısından önemli fonksiyonel özellikleri nedeniyle de farklı gıdalara bileşim unsuru olarak ilave edilmektedir. Bununla birlikte giderek artan sağlıklı beslenme bilinci ve alternatif doğal ürünler arayışına olan eğilim diğer arıcılık ürünlerine olduğu gibi arı polenine olan ilgiyi de artırmaktadır. Buradan hareketle ilgili çalışma arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ile metabolizma üzerindeki biyolojik etkileri ve gıdalarda kullanım imkanları hakkındaki bilgilerin derlenmesi amaçlanarak gerçekleştirilmiştir.Item Open Access Biosecurity and good beekeeping practices in beekeeping(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-10-20) Borum, Ayşe EbruBiosecurity measures in beekeeping (BMBs) include measures taken to prevent the spread of diseases by minimizing the movement of microorganisms and pests in the apiary, preventing diseases and pests in the environment from reaching the apiary or reducing their effects. Biosafety principles aim to prevent infectious factors from entering the apiaries and spreading by humans, bees, feed, and technological systems in order to prevent them from adversely affecting bee health or honey quality. Good beekeeping practices (GBP) prevent or minimize the entry of important bee diseases and pests into the apiary and the spread between colonies and apiaries. Prevents negative effects on bee health, honey safety, honey quality, and production efficiency. BMBs can be effective if GBPs are implemented. In this study, it is aimed to provide information about bee health, protection from bee diseases, preventing the spread of diseases and pests among other colonies and apiaries in the same apiary, biosecurity and good beekeeping practices necessary to obtain quality and reliable bee products.Item Open Access Fonksiyonel bir arıcılık ürünü olan arı sütünün bazı özellikleri ve sağlık üzerine etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-04-26) Mutlu, Gülizar; Akbulut, Doğa; Aydın, Nurten Seha; Mutlu, Cerenİşçi bal arılarının hipofaringeal ve mandibular bezlerinden salgılanan arı sütü beyazımsı renkte, kendine özgü kokuda, ekşimsi tatlı bir tatta ve viskoz yapıda olan doğal bir arıcılık ürünüdür. Yapısında çeşitli karbonhidratlar, proteinler, esansiyel aminoasitler, lipitler, yağ asitleri, B grubu vitaminleri ile A, C, D ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi mineraller ve fenolik bileşikler bulunması nedeniyle arı sütünün besin değeri yüksektir. Arı sütünün sahip olduğu bu zengin biyoaktif bileşik içeriği sayesinde antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar, antidiyabetik, antikanser ve antihipertansif etkiler ile bağışıklık, sinir ve sindirim sistemleri üzerine birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle toplumun farklı kesimleri tarafından doğrudan arı sütü şeklinde veya bal, polen veya propolis karışımları halinde takviye gıda olarak tüketimi tercih edilmektedir. Bu çalışma arı sütünün bazı fiziksel, duyusal ve kimyasal özellikleri, sağlık üzerine etkileri ve gıda olarak tüketimi ile ilgili bilgilerin derlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Item Open Access In vitro spermatological parameters in drones(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-05-18) Kaya, Abdulkadir; Uysal, OngunHoney bees are an indispensable element of the ecosystem, as they provide an important part of plant pollination beyond food production. The queen bee, which forms the core of the bee colony, is at the center of bee production in the beekeeping sector. Undoubtedly, the production of high-quality queen bees primarily depends on suitable drones and therefore, quality sperm. In addition, artificial insemination of queen bees is a successful production method, as in other species, due to its superior characteristics compared to natural mating. In many apiaries and research centers, artificial insemination is used routinely for queen production. One of the advantages of this method is that the sperm can be preserved for the short or long term. In this respect, it is very effective in protecting genetic resources, preventing bee diseases and facilitating bee transportation. Today, spermatological studies and parameters used in drones are very few compared to other species. With the increasing importance given to the subject in recent years, many spermatological parameters have started to be used in honey bees. However, the morphological and physiological differences of drone semen require the development and standardization of these parameters with further studies. In this review, the spermatological parameters used in drone semen, together with the working principles and materials used, were examined in general terms and presented to the readers.Item Open Access The possible effects of heavy metals in honey as toxic and carcinogenic substances on human health: A systematic review(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021-09-23) Manouchehri, Aliasghar; Pirhadi, Mohadeseh; Shokri, Samira; Khaniki, Gholamreza Jahed; Shamaei, Shabnam; Miranzadeh, Mohammad HasanHeavy metals are widely known through natural resources, natural resources such as soil, dust in the atmosphere, snow and rain. Soil contaminants, especially heavy metals, can be absorbed by plants and enter the food cycle. Heavy metal contamination causes environmental concerns, such as entering the food chain and contaminating food, which can be harmful to human health. Consumption of food contaminated with heavy metals can cause several disorders including genetic toxicity, carcinogenicity, mutagenicity, teratogenicity, neurotoxicity, endocrine disorders, immune problems and impaired psychosocial function. Bees also absorb heavy metals through the consumption of contaminated water, pollen, and nectar, inhalation of particles during flight, and adhesion of particles to their hairy body as they move on plant and soil surfaces while searching for food. For this review study, keywords such as heavy metals and honey were used. The databases searched in those articles were Google Scholar, SID, Scopus, PubMed, Science Direct, and ISI. The searched articles were reviewed. Given that honey is a valuable and widely consumed food in the diet of most people in different nations, so the study of the quality of honey in the consumer market in order to maintain the health of consumers seems necessary.Item Open Access Sosyal devlet ilkesi ve orman köylülerinin korunması bağlamında bal ormanları(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-07-04) Etgü, Mehmet AkifSosyal devlet olmanın bir gereği devletin vatandaşlarının ekonomik durumlarını yükseltici tedbirleri almasıdır. Ülkemizde özellikle 1982 Anayasası’nın 45. maddesine göre arıcılık faaliyetleri açısından arıların bal toplayabileceği kaynakların sağlanması “diğer girdiler” ifadesine uygunluk teşkil etmektedir. Ayrıca Anayasa’nın “Orman Köylüsünün Korunması” başlıklı 170. maddesine göre orman içinde ve bitişiğinde yer alan köyler halkının kalkındırılmasına yönelik tedbirlerin alınması da devletin görevleri arasında yer almaktadır. Bal ormanı, arıların bal yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları polen ve nektar kaynağını sağlayıcı bitkilerin azami verimlilik ilkesine göre yetiştirilmesidir. Her bitkinin vejetasyon süresi mevsime bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Erzincan’da Haziran ayının ortalarından itibaren başlayan bal akımı yaklaşık 1-1,5 ay sürmektedir. Haziran ayında çiçeklenen bitkilerin azlığı daha düşük miktarda bal elde edilmesine yol açmaktadır. Bal veriminin arttırılabilmesi açısından bal akımı döneminde çiçeklenen Güvey Kandili (Koelreuteria spp.) ve ilimizde Temmuz ayının ilk haftası çiçek açıp Ağustos ayının ortasına kadar çiçekli kalan Macar Akasyası (Sophora japonica) ağacının yaygınlaştırılması hayati önem taşımaktadır. Sonuç olarak bal ormanları tek bir tür ağaç üzerinden kurulamaz. Bal ormanlarını tam fonksiyonel hale getirebilmek ve bal akımının sürekliliği için, bal ormanları gerekli ağaçlardan ve orman altı bitkilerinden çeşitlendirilerek kurulmalıdır.Item Open Access Türkiye'de yetiştirilen ana arıların fiziksel kalite kriterleri ve Türkiye arıcılığı için önemi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-09-19) Cengiz, Mahir Murat; Arslan, ServetDerleme, ana arıların fiziksel kalitesini etkileyen hayati parametreleri incelemektedir. Beslenme, çevre koşulları ve yetiştirme teknikleri gibi faktörlere odaklanan çalışma, bu kriterlerin bal arısı kolonilerinin genel sağlığı ve üretkenliği üzerindeki doğrudan etkisinin altını çiziyor. Gelişmiş koloni performansı ve hastalıklara karşı direnç sağlamak için sağlam ve genetik olarak çeşitli ana arıların seçilmesinin önemini vurgulamaktadır. Ticari işletmelerde yüksek kaliteli ana arıların benimsenmesini teşvik ederek, Türkiye'deki bal arısı popülasyonlarının canlılığını ve sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma sayesinde, Türk arıcılık endüstrisindeki arıcılar ve paydaşlar, ana arı üretiminde fiziksel kalite standartlarına bağlı kalmanın önemine dair önemli bilgiler edinmektedir. Arıcılar önerilen kriterleri uygulayarak bal üretimini artırabilir, tozlaşma hizmetlerini iyileştirebilir ve ülke florasının korunmasına katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, bu çabalar Türkiye'de sağlam ve sürdürülebilir bir arıcılık sektörünün büyümesini destekleyecektir.