2023 Cilt 23 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/32902
Browse
Browsing by Type "Derleme"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ve biyolojik etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-08-22) Eşerler, Sude; Vardarlı, Sevilay; Savaş, Güliye; Mutlu, CerenBal arıları çiçekli bitkilerden topladıkları polenleri ağız salgıları ve bitki nektarları ile karıştırarak arı poleni üretmektedir. Arı polenleri gelişiminin ilk dönemlerinde olan arı larvalarının beslenmesi amacıyla kullanılırken aynı zamanda arıcılar tarafından kovan girişlerine yerleştirilen polen tuzakları ile toplanıp işlenerek insanlar tarafından da tüketilmektedir. Bileşiminde su, karbonhidratlar, proteinler, aminoasitler, lipitler, yağ asitleri, karotenoidler, fenolik bileşikler, enzimler, vitaminler ve mineraller bulunan arı poleninin sağlık açısından antimikrobiyal, antioksidan, antikanser ve antiinflamatuar özellikler gibi birçok olumlu etkisinin bulunduğu belirtilmiştir. Zengin besinsel özellikleri ve sağlık etkileri nedenleriyle doğrudan tüketilebilen arı poleni bunların yanı sıra çözünürlük, su ve yağ tutma kapasitesi ve emülsifikasyon gibi gıda teknolojisi açısından önemli fonksiyonel özellikleri nedeniyle de farklı gıdalara bileşim unsuru olarak ilave edilmektedir. Bununla birlikte giderek artan sağlıklı beslenme bilinci ve alternatif doğal ürünler arayışına olan eğilim diğer arıcılık ürünlerine olduğu gibi arı polenine olan ilgiyi de artırmaktadır. Buradan hareketle ilgili çalışma arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ile metabolizma üzerindeki biyolojik etkileri ve gıdalarda kullanım imkanları hakkındaki bilgilerin derlenmesi amaçlanarak gerçekleştirilmiştir.Item In vitro spermatological parameters in drones(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-05-18) Kaya, Abdulkadir; Uysal, OngunHoney bees are an indispensable element of the ecosystem, as they provide an important part of plant pollination beyond food production. The queen bee, which forms the core of the bee colony, is at the center of bee production in the beekeeping sector. Undoubtedly, the production of high-quality queen bees primarily depends on suitable drones and therefore, quality sperm. In addition, artificial insemination of queen bees is a successful production method, as in other species, due to its superior characteristics compared to natural mating. In many apiaries and research centers, artificial insemination is used routinely for queen production. One of the advantages of this method is that the sperm can be preserved for the short or long term. In this respect, it is very effective in protecting genetic resources, preventing bee diseases and facilitating bee transportation. Today, spermatological studies and parameters used in drones are very few compared to other species. With the increasing importance given to the subject in recent years, many spermatological parameters have started to be used in honey bees. However, the morphological and physiological differences of drone semen require the development and standardization of these parameters with further studies. In this review, the spermatological parameters used in drone semen, together with the working principles and materials used, were examined in general terms and presented to the readers.Item Türkiye'de yetiştirilen ana arıların fiziksel kalite kriterleri ve Türkiye arıcılığı için önemi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-09-19) Cengiz, Mahir Murat; Arslan, ServetDerleme, ana arıların fiziksel kalitesini etkileyen hayati parametreleri incelemektedir. Beslenme, çevre koşulları ve yetiştirme teknikleri gibi faktörlere odaklanan çalışma, bu kriterlerin bal arısı kolonilerinin genel sağlığı ve üretkenliği üzerindeki doğrudan etkisinin altını çiziyor. Gelişmiş koloni performansı ve hastalıklara karşı direnç sağlamak için sağlam ve genetik olarak çeşitli ana arıların seçilmesinin önemini vurgulamaktadır. Ticari işletmelerde yüksek kaliteli ana arıların benimsenmesini teşvik ederek, Türkiye'deki bal arısı popülasyonlarının canlılığını ve sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma sayesinde, Türk arıcılık endüstrisindeki arıcılar ve paydaşlar, ana arı üretiminde fiziksel kalite standartlarına bağlı kalmanın önemine dair önemli bilgiler edinmektedir. Arıcılar önerilen kriterleri uygulayarak bal üretimini artırabilir, tozlaşma hizmetlerini iyileştirebilir ve ülke florasının korunmasına katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, bu çabalar Türkiye'de sağlam ve sürdürülebilir bir arıcılık sektörünün büyümesini destekleyecektir.