1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing 1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3 by Subject "Besi maddeleri"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Open Access Çevre ve koruyucu maddelerin listeria türleri üzerindeki etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Soyutemiz, Ece; Çetinkaya, Figen; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.Besin maddelerinin tüketilmesi ile zehirlenmelere neden olan etkenlerden Listerin 'lar üzerinde gittikçe artan bir önemle durulmaktadır. Son yıllarda Amerika (Massachusetts, Los Angeles) ve İsviçre'de gıdalardan meydana gelen ve % 30'a yakın ölüm oram görülen Listeriosis salgınlarının ortaya çıkması tüm dünya ülkelerinin dikkatini Listenci monocytogenes üzerine çekmiştir. Listeria monocytogenes insanlarda ve çeşitli hayvan türlerinde ciddi, sporadik enfeksiyonlara neden olan ve sağlıklı insanlardan % 1-10 oranında alınan bağırsak florasının geçici bir üyesidir. L. monocytogenes doğada oldukça yaygın olup toprak, su, hayvan yemleri ve özellikleri silaj hayvanların yaşadığı çevre, balık, insekt, kuşlar, süt ve süt ürünleri , et ve et ürünleri, meyveler ve sebzelerden izole edilmiştir.