Doğanyiğit, Züleyha2021-02-032021-02-032013Doğanyiğit, Z. (2013). ''Propolis ve karaciğere koruyucu etkisi''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 13(2), 70-78.2687-5594https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/409324http://hdl.handle.net/11452/15911Propolis, bal arıları tarafından çeşitli bitkilerden toplanan ve reçine ile kendi mumlarının karıştırılmasıyla elde edilen aynı zamanda kovan yapımı ve bakımında kullanılan yapışkan reçineli bir üründür. Propolisin tam kompozisyonu kaynağına bağlı olarak değişir. Genellikle propolis % 50 reçine ve bitki balsamı, %30 balmumu, %10 esansiyel yağlar, %5 polen ve %5 diğer çeşitli maddelerden oluşur. Propolisin, özellikle etonolik özütü, antioksidan, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve hepatoprotektif etkileri ile geniş spektrumlu aktivite gösterir. Bu yüzden, günümüzde diyet katkısı olarak propolisin kullanımı yaygındır. Propolisin antioksidadif, sitotoksik, anti mutagenik ve immünomodülatör özellikleri onun zengin flavonoid, fenolik asit ve terpenoid içeriklerinden kaynaklanır. Son yıllarda propolis antibakteriyel, antioksidan, antiinflammatuar ve antitümoral etkileri ile ilgili birçok araştırmaya konu olmuştur. Karaciğer immünolojik savunma mekanizmalarında rol oynayan önemli organlardan birisidir. Bu derlemede de propolisin özellikleri ve karaciğer koruyucu etkinliği ile ilgili çalışmalardan bahsedilmektedir.In this rewiev is about the studies on properties of propolis and its hepatoprotective effects.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessPropolisKaraciğer koruyucu etkiKrisinCAPEChrysinHepatoprotective effectsPropolis ve karaciğere koruyucu etkisiPropolis and its hepatoprotective effectArticle7078132