Özmutlu, H. CenkEnsarioğlu, Kıymet2020-01-152020-01-152013Ensarioğlu, K. (2013). Kalıp parametrelerinin çapak oluşumuna etkisinin deneysel tasarım teknikleriyle incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.http://hdl.handle.net/11452/6075Kalıplarda kesme işlemi sonrasında oluşan çapağın, ürünün kalitesine etkisi büyüktür. Kesme kalıplarındaki kesme boşluğu, dişi burç ölçüsü, kesme açısı, makaslama farkı, sac kalınlığı ve sac kalitesinin çapak oluşumunu etkilediği öngörülmüştür. Bu çalışmada, çapak oluşumuna neden olan faktörlerin, çapak üzerindeki etkileri deneysel tasarım yöntemi ile incelenmiştir. Deneylerde, beş seviyeli kesme boşluğu, üç seviyeli dişi burç ölçüsü, üç seviyeli kesme açısı, üç seviyeli makaslama farkı, iki seviyeli sac kalınlığı ve iki seviyeli sac kalitesi kullanılmıştır. Sonuçlar, çeşitli seviyelere sahip faktörlerin oluşan çapak miktarı üzerinde değişim yarattığını göstermiştir.The burr that happens after the cutting process plays an important role in product quality. It is predicted that cutting gap, groove bush size, cutting angle, shearing difference, sheet thickness and sheet quality in cutting dies affects the burr formation. In this study, the design of experimental analysis was carried out to examine the factors and their effects on the burr formation. A five-level cutting gap, a three-level groove bush size, a three-level cutting angle, a three-level shearing difference, a two-level sheet thickness and a two-level sheet quality are used in the experiments. The results of the experiments show that the factors that have several levels, bring about change on the height of burr.VIII, 69 sayfatrinfo:eu-repo/semantics/openAccessKesme kalıbıÇapak oluşumuDeneysel tasarımCutting dieBurr formationDesign of experimentsKalıp parametrelerinin çapak oluşumuna etkisinin deneysel tasarım teknikleriyle incelenmesiExamination of the effects of the die parameters on the burr formation via design of experiments techniquesmasterThesis