Sharif, Muhammad ZahidXue, RenjiePuswa, Sabah Mushtaq2021-02-052021-02-052020-08-29Sharif, M. Z. vd. (2020). ''Foraging performance of honeybee (Apis mellifera) affected by food richness and experience''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20(2), 132-144.2687-5594https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1188181http://hdl.handle.net/11452/16037For honeybees (Apis mellifera), food richness and experience have significant impacts on making foraging decisions. Bees that trace food-rich source they start establishing spatiotemporal memories, which assist them in revisit the particular site on following days. The present study explored whether different levels of food richness (10%, 30%, and 50% sugar solution, and unrewarding situation) at a feeding source affect the number of forager bees for their visitation and how the previous experiences affect bees for their foraging duration. More bees persist visiting food-rich sources. However, the diminution in food richness consequence a gradual decline in the number of bees, but they persistently visiting feeding sites for several days, even if unrewarded with food-rich sources. Regardless of comparison with the bees visiting a low sugar solution, the number of bees visiting higher sugar solution decreases with the time. The foraging efficiency of bees in terms of trip duration also increased with the experiences of previous visits. In conclusion, bees exhibit considerable attachment with experienced feeding sites that stop providing food anymore, and the duration of the foraging trip decreases with the experience (19 to 2 min one-way trip for 251 m distance). We, in our current findings, confer the implications for future investigation on the research gap concerning the altering foraging situations.Bal arıları (Apis mellifera) için, besin zenginliği ve deneyimi, yiyecek arama kararlarında önemli etkilere sahiptir. Besin açısından zengin kaynağın izini süren arılar, sonraki günlerde belirli bölgeyi yeniden ziyaret etmelerine yardımcı olan mekansal-zamansal anılar oluşturmaya başlarlar. Bu çalışma, bir besleme kaynağındaki farklı seviyelerde gıda zenginliğinin (%10, %30 ve %50 şeker çözeltisi ve ödülsüz durum) ziyaretleri için yayılmacı arı sayısını etkileyip etkilemediğini ve önceki deneyimlerin arıları yiyecek aramaları için nasıl etkilediğini araştırıldı. Daha fazla arı, besin açısından zengin kaynakları ziyaret etmeye devam etmektedir. Bununla birlikte, besin zenginliğindeki azalma, arı sayısında kademeli bir düşüşe neden olur, ancak onlar, besin açısından zengin kaynaklarla ödüllendirilmemiş olsalar bile, birkaç gün boyunca beslenme alanlarını ısrarla ziyaret ederler. Düşük şekerli bir solüsyonu ziyaret eden arılarla karşılaştırılmasa da daha yüksek şekerli solüsyonu ziyaret eden arıların sayısı zamanla azalır. Arıların gezi süresi açısından yiyecek arama etkinliği de önceki ziyaretlerin deneyimleriyle artmıştır. Sonuç olarak, arılar artık yiyecek sağlamayı bırakan deneyimli beslenme alanları ile hatırı sayılır bir bağlanma sergilerler ve besin arama gezisinin süresi deneyimle birlikte azalır (251 m mesafe için 19 ila 2 dakika tek yön yolculuk). Mevcut bulgularımızda, değişen besin arama durumlarıyla ilgili araştırma boşluğuna ilişkin gelecekteki araştırmalar için çıkarımlar sunmaktayız.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessApis melliferPopulation dynamicsFood and experienceForaging behaviorApis melliferaPopulasyon dinamiğiGıda ve deneyimYayılma davranışıForaging performance of honeybee (Apis mellifera) affected by food richness and experienceGıda zenginliği ve deneyiminden etkilenen bal arısının (apis mellifera) yayılma performansıArticle132144202