2020-02-112020-02-112004Memeşa, A. vd. (2004). "Çocuklarda kronik ishale tanı yaklaşımları". Güncel Pediatri, 2(3), 124-130.1304-90541308-6308https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/912520http://hdl.handle.net/11452/8627Dışkılama sayısının (günde 3 kez) ve miktarının normalden fazla, kıvamının ise sulu olması hali “ishal (diyare)” olarak tanımlanır (1). Sağlıklı çocuklar günde 5-10 gr/kg, erişkinler ise 100-200 gr/gün gaita yaparlar (2). İnfeksiyöz ya da infeksiyöz olmayan birçok neden ishal nedeni olabilir. Sadece aşırı yağlı yiyecekler, kavun, incir, alkol gibi besinlerin yapısına bağlı olarak, hiçbir hastalık olmaksızın gelişebileceği gibi; çok ciddi sonuçlara yol açabilecek örneğin kolera, inşamatuar barsak hastalığı (İBH), emilim kusurları, malignensi gibi hastalıklar da ishale neden olabilmektedir (3).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKronik ishalDışkılamaİBHFizyopatolojiChronic diarrhoeaDefecationPhysiopathologyÇocuklarda kronik ishale tanı yaklaşımlarıArticle12413023