2020-01-082020-01-082014Delikanlı, B. ve Özcan, T. (2014). "Probiyotik içeren yenilebilir filmler ve kaplamalar". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 59-70.2651-4044https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154220http://hdl.handle.net/11452/5416Son yıllarda gıda güvenliği ve raf ömrünün uzatılmasına dair çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalarda, protein, lipit, karbonhidrat ve kombinasyonlarının bulunduğu fonksiyonel yenilebilir film ve kaplamaların probiyotik bakteriler ile zenginleştirilmesinin gıdalarda raf ömrünü uzattığı, duyusal ve tekstürel özellikleri geliştirdiği belirtilmektedir. Yapılan çalışmalara göre, yenilebilir film ve kaplamaların, probiyotik bakterileri üzerinde barındırabildiği ve onların canlılığını da desteklediği saptanmıştır. Bu derlemede, probiyotik mikroorganizmaların ilave edildiği yenilebilir film ve kaplamalar hakkında bilgi verilmektedir.The number of studies about the maintenance of food safety and prolong shelf life have been present in recent years. In such studies, proteins, lipids, carbohydrates or their combinations based functional edible films and coatings with enriched probiotic bacteria are reported to prolong food shelf-life, improve sensory and textural properties of food products. According to some studies, edible films and coatings could properly carry probiotic bacteria and support their viability. This review provides information about edible films and coatings of incorporated with probiotic microorganisms.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessProbiyotikYenilebilir film ve kaplamaProbioticEdible film and coatingsProbiyotik içeren yenilebilir filmler ve kaplamalarEdible films and coatings containing probiotic bacteriaArticle5970282