2021-03-232021-03-231997Soyutemiz, E. ve Çetinkaya, F. (1997). ''Çevre ve koruyucu maddelerin listeria türleri üzerindeki etkileri''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(1-2-3), 141-154.1301-3173http://hdl.handle.net/11452/18095Besin maddelerinin tüketilmesi ile zehirlenmelere neden olan etkenlerden Listerin 'lar üzerinde gittikçe artan bir önemle durulmaktadır. Son yıllarda Amerika (Massachusetts, Los Angeles) ve İsviçre'de gıdalardan meydana gelen ve % 30'a yakın ölüm oram görülen Listeriosis salgınlarının ortaya çıkması tüm dünya ülkelerinin dikkatini Listenci monocytogenes üzerine çekmiştir. Listeria monocytogenes insanlarda ve çeşitli hayvan türlerinde ciddi, sporadik enfeksiyonlara neden olan ve sağlıklı insanlardan % 1-10 oranında alınan bağırsak florasının geçici bir üyesidir. L. monocytogenes doğada oldukça yaygın olup toprak, su, hayvan yemleri ve özellikleri silaj hayvanların yaşadığı çevre, balık, insekt, kuşlar, süt ve süt ürünleri , et ve et ürünleri, meyveler ve sebzelerden izole edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÇevreKoruyucu maddelerinListeriaBesi maddeleriÇevre ve koruyucu maddelerin listeria türleri üzerindeki etkileriArticle141154161-2-3