Emami, FayyazSis, Naser MaheriVahdatpour, TohidGhorbani, Abolfazl2023-03-272023-03-272015-10-08Emami, F. vd. (2015). "Effects of replacing corn grain by reconstituted or un-reconstituted sorghum grain on blood biochemical parameters in Japanese quails". Journal of Biological and Environmental Sciences, 9(26), 101-107.1307-95301308-2019https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/497367http://hdl.handle.net/11452/31803This article is a part of M.Sc. thesis in animal science, Islamic Azad University, Shabestar Branch (thesis supervisor: Dr. Maheri-Sis)Current study was carried out to evaluate effects of replacing un-reconstituted or reconstituted sorghum grain with corn grain on blood constituents in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). Seven hundred day-old unsexed quail chicks were fed basal diet and raised in cage system for 20 day. At day 21 quails were sexed and 300 male chicks reared for 21 day experimental period (21-42). Experimental birds were divided into 5 treatment groups (4 replicates contain 15 birds per pen). Experimental treatments were: (A) diet contains corn grain and without sorghum (control), (B) replacing 50% reconstituted sorghum, (C) replacing 50% unreconstituted sorghum, (D) replacing 100% reconstituted sorghum, and (E) replacing 100% un-reconstituted sorghum grain in place of corn grain, respectively. A 6-h prior the end of the study birds were deprived from food. Blood samples were taken and serum cholesterol, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), triglyceride, total protein, urea, uric acid and glucose levels evaluated by colorimetric method using auto analyzer. According to the results, there was a significant difference on serum triglyceride, urea, total protein and glucose between experimental groups compared to control group (P< 0.05). These results suggest that replacing reconstituted sorghum had better effects than un-reconstituted sorghum on blood constituents in Japanese quails.Bu çalışma, sulandırılmış ve sulandırılmamış sorgum ve mısır tanelerinin, Japon Bıldırcını’nın (Coturnix coturnix japonica) kan bileşenleri üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 7 günlük çiftleşmemiş bıldırcınlar temel bir diyet ile beslenmiş ve 20 gün boyunca kafes içerisinde yetiştirilmiştir. 21. Günde bıldırcınlar çiftleştirilmiş ve 300 erkek yavru 21 gün boyunca beslenmiştir (21-42). Deney kuşları 5 adet muamele grubuna ayrılmıştır (Kafes başına 15 kuş içeren 4 tekerrür). Muameleler: (A) Sadece mısır içeren diyet (kontrol), (B) mısır yerine % 50 sulandırılmış sorgum, (C) % 50 sulandırılmamış sorgum, (D) % 100 sulandırılmış sorgum ve (E) % 100 sulandırılmamış sorgum şeklinde planlanmıştır. Çalışmanın bitmesine 6 saat kala kuşların beslenmesi kesilmiştir. Kuşlardan kan örnekleri alınıp serum kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein, trigliserid, toplam protein, üre, ürik asit ve glukoz seviyeleri kolorimetrik yönteme göre analiz edilmiştir. Sonuçlara göre serum trigliserid, üre, toplam protein ve glukozda kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Sulandırılmamış sorgum yerine sulandırılmış sorgum kullanımı Japon Bıldırcını kan bileşenlerinde olumlu yönde etki etmiştir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessBlood parametersCorn grainJapanese quailsReconstitutedSorghumKan parametrelerMısırJapon bıldırcınıSulandırılmışSorgumEffects of replacing corn grain by reconstituted or un-reconstituted sorghum grain on blood biochemical parameters in Japanese quailsMısır yerine sulandırılmış ve sulandırılmamış sorgum kullanımının Japon bıldırcınlarının kan parametreleri üzerine etkileriArticle101107926