Turan, Murat AliÇağlar, Ayşe2020-06-292020-06-292020-04-10Çağlar, A. (2020). Asma bitkisinde değişen mineral madde kompozisyonu ve antioksidan özelliklerin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.http://hdl.handle.net/11452/11555Bu çalışmada aynı toprak koşullarında yetiştirilen farklı asma çeşitlerinin mineral madde içerikleri ve antioksidan özellikleri arasındaki farklılıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada araştırma materyali olarak Yalova merkez Hacımehmet mahallesinde bulunan koleksiyon bahçesinde yetiştirilen Trakya İlkeren, Superior seedless, Yalova İncisi, Cardinal, Alphonsѐe Lavallѐe, Mevlana, Pembe gemre, Barış, Red globe çeşitlerini temsil edecek dağılım ve sayıda, hastalık ve zararlı bakımından sorunsuz verim çağında olan bağdan toprak, yaprak ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesinde kullanılacak meyve örnekleri çeşitlerin hasat zamanlarına göre uygun olarak alınmıştır. Toprak örneklerinde tekstür, pH, EC, kireç, organik madde, toplam azot, bitkiye yarayışlı besin elementlerinin miktarları (P, SO4-S, Zn, Fe, Cu, Mn) ve değişebilir Na+ , K+, Ca++ ve Mg++ katyonları belirlenmiştir. Bitki örneklerinde ise S, P, Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B ve toplam azot belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda Alphonsѐe Lavallѐe, Cardinal, Trakya İlkeren, Pembe gemre ve Red globe çeşitlerinin Yalova İncisi, Superior seedles, Mevlana ve Barış çeşitlerine göre besin elenmentleri ve antioksidan özellikleri bakımından daha iyi oldukları belirlenmiştir.In this study, it was aimed to reveal the differences between mineral contents and antioxidant properties of different vine cultivars grown in the same soil contitions. In this study, Trakya İlkeren, Superior seedless, Yalova İncisi, Cardinal, Alphonse Lavallee, Mevlana, Pembe gemre, Barış, Red globe varieties grown in the colletion garden located in Yalova central Hacımehmet district as a research material were used fruit samples to be used in determination of leaf, soil and antioxidant capaties of vineyard were taken according toharvest time. Texture, pH , EC, lime, organic matter, total nitrojen, plantnutrients (P, SO4-S, Zn,Fe, Cu, Mn) and variable Na, K, Ca, and Mg cations wee determined in soilsamples. S, P ,Na, K,Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B and total nitrtogen were determined in plant samples. As a result of the study Alphonse Lavallee, Cardinal, Trakya İlkeren, Pembe gemre and Red globe varieties were found to be better in terms of nutrient elementors and antioxidant properties than Yalova İncisi, Superior seedles, Mevlana and Barış varieties.VIII, 63 sayfatrinfo:eu-repo/semantics/openAccessAsma çeşitleriVine varietiesDeğişen mineral madde kompozisyonuAntioksidanVarying mineral compositionAntioxidantAsma bitkisinde değişen mineral madde kompozisyonu ve antioksidan özelliklerin belirlenmesiChanging mineral material composition and determination of antioxidant properties in vine plantmasterThesis