2023-03-272023-03-272015-10-08Murat, D. vd. (2015). "Optimization of phytase production by new isolate bacillus sp. EBD 9-1 strain using statistical experimental design". Journal of Biological and Environmental Sciences, 9(26), 93-100.1307-95301308-2019https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/497366http://hdl.handle.net/11452/31804In this study, face centered central composite design (FCCCD) of response surface methodology (RSM) was applied to describe the relationship between the tested variables, pH, temperature, rpm, incubation period and phytase production by novel isolate Bacillus sp. EBD 9-1. The design was employed by selecting pH, temperature, rpm and incubation period as the model factors and to achieve maximum yield, interaction of these factors was studied by RSM. A second order quadratic model and response surface method showed that the optimum conditions for phytase production were pH, 8.0; temperature, 38.13°C; rpm, 113.64 and incubation period, 45 h. Under these conditions, phytase activity was found to be about 228 Uml-1.Bu çalışmada, yeni izolat Bacillus sp. EBD 9-1’dan fitaz üretimi ile pH, sıcaklık, çalkalama hızı (rpm) ve inkübasyon periyodu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tepki yüzeyi metodolojisinin (RSM) yüzey merkezli merkezi bileşik tasarımı (FCCCD) uygulanmıştır. Bu tasarım, maksimum ürün elde etmek için pH, sıcaklık, rpm and inkübasyon periyodunun faktör olarak seçilmesine ve bu faktörlerin etkileşim etkilerinin RSM ile belirlenmesine olanak tanımaktadır. İkinci dereceden kuadratik model ve tepki yüzeyi metodu fitaz üretimi için optimum koşulların pH 8.0; sıcaklık 38.13°C; rpm 113.64 ve inkübasyon periyodu 45 saat olduğunu göstermiştir. Bu koşullar altında fitaz aktivitesi yaklaşık 228 Uml-1 olarak bulunmuştur.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessEnzymePhytaseOptimizationBacillusResponse surface methodologyFace centered central composite designEnzimFitazOptimizasyonTepki yüzeyi metodolojisiYüzey merkezli merkezi bileşik tasarımOptimization of phytase production by new isolate bacillus sp. EBD 9-1 strain using statistical experimental designİstatistiksel deneysel tasarım kullanarak yeni ızolat bacillus sp. EBD 9-1 suşundan fitaz üretiminin optimizasyonuArticle93100926