Işık, YahyaDilsiz, Muhittin2024-11-192024-11-192024-07-04https://hdl.handle.net/11452/48059Tez çalışmasında Krom-Nikel esaslı çeliklerden olan 1.2316 çeliğinin Cnc freze tezgahında yüzey frezeleme operasyonunda farklı talaş derinliği (0,7mm,1 mm,1,5 mm), kesme hızı (100 m/dk,150 m/dk,200 m/dk), ilerleme hızı (400 mm/dk,600 mm/dk,800 mm/dk) parametreleri ile kuru ve sulu kesme olarak Taguchi metodu kullanılarak L9 deney tasarımı ile işlenmiştir. 1.2316 çeliğinin işlenmesi sonrası parametreler kıyaslanarak yüzey pürüzlülükleri ölçülmüş ve ANOVA ile sinyal gürültü oranları analiz edilmiştir. Kuru kesme işlemi sırasında alına kesme yolu boyunca geçen süre zarfında kesici uçta oluşan ısıda ısı dedektörü ile ölçülmüş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sulu ve kuru kesme işlemelerinde farklı parametreler ile yapılan çalışmalar sonrası meydana gelen talaş tipleri ile kesici uç yüzeyinde meydana gelen serbest yüzey aşınması da mikroskop altında incelenmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan çalışmalarda %35,2 etki oranı ile ilerleme hızı yüzey pürüzlülüğüne en fazla etki eden parametre olmuştur. İlerlemeyi %29,09 etki oranı ile sulu ve kuru kesme şartları takip etmiştir. Talaş derinliğinin etkisi %22,18 olmuşken kesme hızının ise çok az denecek kadar %3,54 olmuştur. Deney çalışmaları sonucunda yüzey pürüzlülüğünün en iyi olduğu yani Ra değerinin en düşük olduğu deney çalışması kesme hızının 100 m/dk, ilerleme hızının 400 mm/dk, talaş derinliğinin 1,5 mm ve sulu kesme şartları altında yapılan çalışmada olmuştur.In the thesis, 1.2316 steel, which is one of the Chromium Nickel based steels, was processed with L9 experimental design using the Taguchi method as wet and dry cutting with different chip depth, cutting speed, feed parameters in the surface milling operation on the CNC milling machine. After the machining of 1.2316 steel, the parameters were compared and the surface roughness was measured and the signal-to-noise ratios were analyzed with ANOVA. The heat generated at the insert during the cutting path taken during the dry cutting process was measured with a heat detector and the results were compared. The types of chips that occur after the studies carried out with different parameters in wet and dry cutting processes and the free surface wear on the insert surface were also examined and interpreted under the microscope. In the studies, the feed rate was the parameter that affected the surface roughness the most with an effect rate of 35.2%. Progress was followed by wet and dry cutting conditions with an impact rate of 29.09%. The effect of chip depth was 22.18%, while the cutting speed was only slightly 3.54%. As a result of the experimental studies, the experimental study with the best surface roughness, that is, the lowest Ra value, was carried out under the conditions of cutting speed 100 m / min, feed speed 400 mm / min, chip depth 1.5 mm and wet cutting.VIII, 62 sayfatrinfo:eu-repo/semantics/openAccessKrom-Nikel esaslı çeliklerFrezelemeİşlenebilirlikTaguchiDeney tasarımıYüzey pürüzlülüğüChromium Nickel based steelsMillingMachinabilityExperimental designSurface roughnessKrom-Nikel esaslı çeliklerin frezeleme yöntemi ile işlenebilirliklerinin deneysel olarak incelenmesiExperimental investigation of the machinability of Chrome Nickel based steels by milling methodmasterThesis