Başay, Sevinç2019-12-182019-12-182009Akbudak, N. ve Başay, S. (2009). "Biber tohumlarında canlılık tespitine yönelik kullanılan tetrazolium test metodunun modifikasyonu". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(1), 21-25.2651-4044https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154082http://hdl.handle.net/11452/3511Araştırmamızda, ülkemizde de yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan ‘Kandil Dolma’ ve ‘Yalova Yağlık-28’ çeşidi biber tohumlarında, canlılık tespitinde kullanılan tetrazolium (2, 3, 5 triphenyl tetrazolium chloride) (TZ) testi için en uygun prosedür belirlenmeye çalışılmıştır. Denemede biber tohumları (her çeşit için 3’er parti) 45°C’de 3 saat nemli ortamda tutulduktan sonra 35, 40 ve 45°C’de %1’lik TZ solüsyonunda 2 ve 3 saat bekletilmiştir. Elde edilen sonuçlar, korelasyon analizi yapılarak çimlenme ve fide çıkış oranları ile ilişkilendirilmiştir. Her iki çeşitte de en yüksek ve doğru canlılık oranını 40°C’de 3 saat tutulan tohumlar (‘Kandil Dolma’ %99.50 2 No’lu parti, ‘Yalova Yağlık-28’ %96.90 2 No’lu parti) vermiştir.Alternative procedure for tetrazolium (2, 3, 5 triphenyl tetrazolium chloride) test to determine viability of pepper (cvs. ‘Kandil Dolma’ ve ‘Yalova Yağlık-28’) seeds were studied in this research. In the pretreatment of work, three lots of cvs. ‘Kandil Dolma’ ve ‘Yalova Yağlık-28’ were hydratated (3h at 45°C) followed by staining for 2 and 3 h in a 1% TZ solution at 35, 40 ve 45°C. Results of viability were associated with germination and seedling emergence test. The results indicated that the highest and right values of viability (cv. ‘Kandil Dolma’ 99.50% lot 2 and cv. ‘Yalova Yağlık-28’ 96.90% lot 2) were obtained at 40°C 3h.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessCapsicum annuumÇimlenmeFide çıkış oranıTohum canlılığı2, 3, 5 triphenyl tetrazolium chlorideSeed viabilitySeed germinationSeedling emergenceBiber tohumlarında canlılık tespitine yönelik kullanılan tetrazolium test metodunun modifikasyonuModification of tetrazolium test methodology for determining viability of pepper seedsArticle2125231