Turhan, ŞuleTekiner, Esma2023-03-152023-03-152023-02-28Tekiner, E. (2023). Gıda israfı ve çevre koruma bilinci: Kocaeli ili’nde bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.http://hdl.handle.net/11452/31585Gelişen Dünya’da kaynaklar kısıtlı ve ihtiyaçlar sonsuzdur. Hızla artan nüfus ile açlık çeken insanların sayısı artmakta buna rağmen gıda israfında da artış olmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ülkemizde her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf edilmektedir. Ayrıca israf edilen her gıda doğayı tahrip etmektedir. Buradan hareketle çalışmada hızlı bir nüfus artışı yaşayan Kocaeli İli uygulama alanı olarak seçilmiştir. Kocaeli İl’inde tüketicilerin gıda israfı ve gıda israfının etkileri hakkında bilinç düzeylerinin ölçülmesi, gıdayı israf etme nedenleri, tüketicilerin hangi ürün gruplarında daha fazla israf ettiğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Anket aracılığıyla toplanan verilerin frekans ve yüzdelik değerleri incelenmiştir. Demografik özellikler ile ankette yer alan ifadeler arasındaki anlamlılık analizleri için Kruskal Wallis, Mann- Whitney U, Ki-Kare testleri ve Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin eğitim ve gelir düzeyleri arttıkça gıda alışverişindeki tutumlarının değiştiği ve gıda israfı yapma eğilimlerinin arttığı gözlemlenmiştir. İleri yaşlardaki tüketicilerde genç yaşlardaki tüketicilere oranla gıda israfının düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca Kocaeli İli’nde yaşayan tüketicilerin çevre koruma kavramları hakkında bilgi düzeylerinin de yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak gıda israfı ve çevre koruma konulu reklamların arttırılması ve sokaklara gıda atıkları toplama ünitelerinin konulması gıda israfının azaltılması konusunda önem teşkil etmektedir.In the Developing World, resources are limited and needs are endless. With the rapidly increasing population, the number of people suffering from hunger is increasing, but there is also an increase in food waste. According to the data of the Ministry of Agriculture and Forestry, approximately 19 million tons of food is wasted every year in our country. In addition, every food wasted destroys nature. From this point of view, Kocaeli Province, which has a rapid population growth, was chosen as the application area in the study. It is aimed to measure the level of awareness of consumers about food waste and the effects of food waste in Kocaeli Province, the reasons for wasting food, and to reveal which product groups consumers waste more. The frequency and percentage values of the data collected through the questionnaire were examined. Kruskal Wallis, Mann-Whitney U, Chi-Square tests and Correlation Analysis were performed to analyze the significance between demographic characteristics and the expressions in the questionnaire. According to the results of the research, it has been observed that as the education and income levels of the consumers increase, their attitudes towards food shopping change and their tendency to waste food increases. It has been determined that food waste is lower in older consumers compared to younger consumers. In addition, it has been determined that the level of knowledge of the consumers living in Kocaeli about the concepts of environmental protection is insufficient. As a result, increasing advertisements on food waste and environmental protection and placing food waste collection units on the streets are important in reducing food waste.XII, 73 sayfatrinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda israfıAkıllı alışverişGıda kaybıİklim değişikliğiÇevre korumaFood wasteIntelligent shoppingFood lossClimate changeEnvironmental protectionGıda israfı ve çevre koruma bilinci: Kocaeli ili’nde bir uygulamaFood waste and environmental protection awareness: The case of Kocaeli provincemasterThesis