2021-03-142021-03-141983Ceylan, S. (1983). "Türkiye' de zehirlenme olgusu". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(2), 69-74.http://hdl.handle.net/11452/17621Bu çalışma, 05.04.1983 tarihinde Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde seminer olarak verilmiştir.Son zamanlarda, sanayileşme ve yoğun kentleşmenin çevre sorunlarını Türkiye'nin gündemine getirmesi ve bilim adamlarının basın-yayın aracılığı ile zehirli maddelerin yaşam ve doğal çevre üzerindeki etkilerini değişik yönleriyle sergilemesi, "zehir" ve "zehirlenme" kavramlarının toplumca daha iyi anlaşılmasına önayak olmuştur. Bunda en önemli etken, İzmit ve İzmir Körfezleriyle Haliç'in "ölü sular" haline dönüşmesi ve genel olarak endüstriyel, kentsel ve tarımsal çıkaklı artık ve artıkların çevrede açıkça izlenebilen bozucu etkileridir. "Teknolojik gelişimin faturası" olarak nitelendirilen çevre sorunlarının kıskacında bunalan insan, bugünün dünyasında, bir "zehir kokteyli" ile karşı karşıyadır. Hava, su ve besin kirlenmesinin beş duyu ile algılanabilir hale geldiği bir yaşam ortamında, akut zehirlenmeler nedeniyle de her yıl çok sayıda can kaybı olmaktadır. Elimizdeki sınırlı rakamsal veriler bile, yurdumuzda insan ve evcil hayvanlardaki zehirlenmelerin, trafik anarşisine benzer bir "katastrof" niteliğine büründüğünü ortaya koymaktadır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTürkiye'de zehirlenme olgusuZehirlenmeHava, su ve besin kirlenmesiAkut zehirlenmelerTürkiye' de zehirlenme olgusuArticle697422