Tosun, BekirŞanlı, ArifKaradoğan, TahsinCirit, YeşimOk, Fatma Zehra2022-07-072022-07-072022-06-01Tosun, B. vd. (2022). "Göller Yöresinde farklı lokasyonlarda doğal olarak yetişen Smyrnium connatum Boiss. & Kotschy’nin uçucu yağ bileşenlerinin karakterizasyonu". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(1), 75-86.2651-4044https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.897051https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1639198http://hdl.handle.net/11452/27759Araştırma Göller Yöresi (Türkiye) florasında farklı lokasyonlarda doğal olarak yetişen Smyrnium connatum Boiss & Kotschy meyve uçucu yağ oranı ve bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla 2016 yılında yürütülmüştür. Meyve örneklerinin uçucu yağ oranları Clavenger tipi hidro-distilasyon cihazında, uçucu yağ bileşenleri ise GC/MS’de belirlenmiştir. Farklı lokasyonlardan alınan meyve örneklerinin uçucu yağ oranları % 1.75 ile % 5.00 arasında geniş bir varyasyon göstermiştir. Çalışmada uçucu yağı oluşturan bileşenler ve oranları bakımından da önemli farklılıklar tespit edilmiş, bileşen sayısının lokasyonlara göre 43 ile 72 arasında değiştiği ve türe ait meyvelerde toplam 85 farklı bileşen bulunduğu belirlenmiştir. Tüm lokasyonlardan elde edilen uçucu yağlarda da yüksek oranlarda bulunan curzerene (% 15.56-25.45), β- elemene (% 4.83-10.63), germacrene B (% 4.32-9.14), germacrene D (% 7.78-11.77), procerin (% 5.23-6.69) ve furanodiene (% 3.98-12.97)’in önemli bileşenler olduğu ve uçucu yağların yüksek oranda seskiterpenlerden oluştuğu (% 72.80-92.07) belirlenmiştir. Çalışmada, S. connatum meyve uçucu yağının türün yetiştiği bölgenin ekolojik koşullarına bağlı olarak önemli derecede kalitatif ve kantitatif farklılıklar gösterdiği ve gerek kültüre alma gerekse farklı alanlarda kullanılmalarında bu faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.The fruits of Smyrnium connatum Boiss. & Kotschy growing wild in Lakes Region in Turkey were collected at seed maturing stage from 4 different localities to study the essential oil composition. The essential oils of fruits were obtained by hydro distillation and components of the oils were identified by GC and GC-MS. The essential oil contents ranged from 1.75% to 5.00 %. The number of essential oil components ranged from 43 to 72 based on locations and a total of 85 different compounds were identified. Major qualitative and quantitative variations of some compounds were determined with respect to localities of collection. The major components were curzerene (15.56-25.45%), β- elemene (4.83-10.63%), germacrene B (4.32-9.14%), germacrene D (7.78- 11.77%), procerin (5.23-6.69) and furanodiene (% 3.66-12.97) and essential oils consisted of high percentage of sesquiterpenes (% 72.80-92.07). It was concluded that S. connatum fruit essential oil was shown significant qualitative and quantitative differences depending on ecological conditions of the region where the species grow, and these factors should be taken into account in both culture and using in different purposses.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSmyrnium connatum Boiss. & KotschyLokasyonUçucu yağ oranı ve bileşenleriLocationEssential oil content and compositionGöller Yöresinde farklı lokasyonlarda doğal olarak yetişen Smyrnium connatum Boiss. & Kotschy’nin uçucu yağ bileşenlerinin karakterizasyonuEssential oil characterization of Smyrnium connatum Boiss. & Kotschy from various geographical locations in Lakes RegionArticle7586361