1987

Kronik Hemodiyaliz programındaki kronik böbrek yetmezlikli hastaların serum kalsiyum, inorganik fosfor, Alkalen fosfataz ve parathormon düzeyleri üzerine yüksek elementer kalsiyum içerikli gıdaların (1600 mg/gün kalsiyum) tek başına ve Cholecalciferol (300.000 ünite/hafta) ile birlikte kullanılmasının etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak 1600 mg/gün elementer kalsiyum içeren diyete ek olarak kullanılan cholecalciferolün serum kalsiyum, inorganik fosfor, alkalen fosfataz ve parathormon düzeyleri üzerine tek başına 1600 mg/gün elementer kalsiyum içeren diyete göre üstünlüğü olmadığı kanısına varılmıştır.
The effects of cholecalciferol ( 300000 IU / week) and high calcium diet ( 1600 mg/ day) on the serum calcium inorganic phosphorus, alkaline phosphatase and parathormone levels of chronic hemodialysis patients have been investing As a result of this study we may conclude that high calcium diet is effective on the serum calcium, inorganic phosphorus, alkaline phosphatase and parathormone levels, contrary the effects of cholecalciferol in chronic hemodialysis patients.

Kronik hemodiyaliz, Kronik böbrek yetmezlik, Yüksek kalsiyumlu diyet, Choleoaloiferol, İnorganik fosfor, Alkalen fosfataz, Parathormon, Parathormone, Inorganic phosphorus, High calcium diet, Chronic hemodialysis, Chronic kidney failure, Serum kalsiyum, Serum calcium

Dora, U. ve Yurtkuran, M. (1987). ''Kronik hemodiyaliz programındaki kronik böbrek yetmezlikli hastalarda yüksek kalsiyumlu diyet ve choleoaloiferol'ün serum kalsiyum, inorganik fosfor, alkalen fosfataz ve parathormon düzeylerine etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 281-286.