Aşındırma baskıda ozon kullanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-12-15

Authors

Yiğit, İdil Yetişir

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tekstil endüstrisinde güncel problemlerden biri boyama ve baskı proseslerinin sebep olduğu kirliliktir. Bu sebeple tekstil terbiye işlemlerinde daha ekolojik, etkili ve ekonomik proseslerin geliştirilmesi üzerine yenilikçi çalışmalar yapılmaktadır. Tez çalışmasının amacı ozonlama ile aşındırma baskı yaparak yenilikçi bir yöntem sunmaktır. Çalışma için tasarlanan ozon etkileşim kamarasında üç farklı (% 60-% 40-% 25) nemlendirme oranında, su ve 5 farklı kıvamlaştırıcı (aljinat, etilen glikol, gliserin, keçiboynuzu unu ve metil selüloz) ile hazırlanmış sulu çözeltiler ile nemlendirilmiş boyalı kumaşlar, desenli şablon yardımı ile iki farklı ozon gaz akış oranı ve süresinde (5 l/dk. ve 5 dk. ve 10 l/dk. ve 10 dk.) doğrudan ozon gazı ile işleme tabi tutularak istenen desen bölgesi aşındırılmıştır. Kumaşların renk değerleri, haslık ve mekanik özellikleri, çevresel etkileri araştırılmış, görsel anlamda değerlendirilmesi yapılmıştır. Ölçümler sonucunda elde edilen veriler ozon gazı kullanarak yapılan aşındırma baskının umut verici olduğunu göstermiştir.
One of the most troublesome concern in the textile industry is the pollution brought about by the colouration processes of dyeing and printing. Therefore, the recent studies about the textile finishing are focused on developing more ecologic, effective and economic processes. The aim of this study is to present an innovative method for discharge printing by ozonation. The design pattern of fabrics were ozonated by two different ozone gas flow rate and duration (5 l/min and 5 min-10 l/min. And 10 min) which were moistened with three different moistened ratio (60%-40%-25%) and used water and aqueous solutions prepared with five different thickener (alginate, ethylene glycol, glycerin, locust bean gum and methyl cellulose). Color measurement, fastness, mecanical properties and ecological effect were investigated, the visual evaluation survey was conducted. As a result of the measurements the data obtained showed that the discharge printing using ozone gas was promising.

Description

Keywords

Aşındırma baskı, Ozon, Tekstil terbiyesi, Çevresel etki, Discharge printing, Ozone, Textile finishing, Environmental impact

Citation

Yiğit, İ. Y. (2017). Aşındırma baskıda ozon kullanımı. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.