Erken çocukluk dönemi çocuklarının problem çözme becerileri ile sayı ve işlem kavramlarına ilişkin başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-07-05

Authors

Mutlu, Elfide

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden erken çocukluk dönemi çocuklarının problem çözme becerileri ile sayı ve işlem kavramlarına ilişkin başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada cinsiyete, yaşa, okul öncesi eğitim alma durumuna, anne çalışma durumuna, anne-baba eğitim düzeyine bağlı olarak çocukların problem çözme becerileri ile sayı ve işlem kavramlarına ilişkin başarılarının değişip değişmediği araştırılmıştır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Bursa ili Kestel ilçesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anasınıflarında öğrenim görmekte olan 91 çocuk (47 kız; 44 erkek) oluşturmaktadır. Bu araştırmada araştırmacı tarafından oluşturulan „Kişisel Bilgi Formu‟, Oğuz ve Köksal-Akyol (2015) tarafından geliştirilen „Problem Çözme Becerisi Ölçeği‟ Aktaş-Arnas, Gül ve Sığırtmaç (2003) tarafından geliştirilen „48-86 Ay Çocuklar İçin Sayı ve İşlem Kavramları Testi‟ uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerin yapılabilmesi için öncelikle ölçek verilerinin Kolmogorov Smirnov Normallik Testi ile normallik değerlerine bakılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde T-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde ise Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Problem çözme becerileri ile sayı ve işlem kavramı başarıları arasındaki ilişki de, Pearson Korelasyon Analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; erken çocukluk dönemi çocuklarının problem çözme becerilerinin ortalamanın altında olduğu; sayı ve işlem kavramı başarılarının ise ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. Erken çocukluk dönemi çocuklarının problem çözme becerileri ile sayı ve işlem kavramı başarıları puanları arasında düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmanın sonucuna göre problem çözme becerileri cinsiyet, annenin çalışma durumu, anne-baba eğitim durumu değişkenlerine göre farklılık göstermezken, yaş ve okul öncesi eğitim alma durumu değişkenlerine göre farklılık göstermektedir. Sayı ve işlem kavramı başarıları ise cinsiyet, annenin çalışma durumu, annebaba eğitim durumu, yaş ve okul öncesi eğitim alma durumu değişkenlerine göre farklılık göstermemektedir.
The aim of this study is to investigate the relationship between problem solving skills with number and operation concept achievements of children in early childhood period attending preschool education institutions. In the study, the question of whether the problem solving skills with number and operation concept achievements of children changed according to gender, preschool education, mother‟s working status and parents' education level are also examined. ix This research was conducted as a quantitative study in relational screening model. The sample group of the study consisted of 91 children (47 girls, 51,6% and 44 boys, 48,4%) enrolled in preschools in Kestel, Bursa. In this research Personal Information Form which was prepared by the researchers, Problem Solving Skills Scale (PSSS) was developed by Oğuz and Köksal-Akyol (2015) Number And Operation Concepts Test in 48-86 Months Old Children was developed by AktaG-Arnas, Gül ve Sığırtmaç (2003) were applied. In order to apply statistical analysis normality values were examined with Kolmogrov Smirnov normality test. T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) in the analysis of data with normal distribution. Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis-H Test (KWH) were used in the analysis of data that did not show normal distribution. The relationship between problem solving skills with number and operation concept achievements was analyzed by Pearson's correlation. According to research results; preschool children's problem-solving skills were found to be below average; number and operation concept achievements were found to be above average. There is a low positive relationship between problem solving skills of preschool children with number and operation concept achievements scores. According to the results of the study, the problem solving skills do not differ according to the variables of gender, mother's working status, and parents' education status, but problem skills vary age and preschool education according to variables. Number and operation concept achievements do not differ according to gender, mother's working status, parents' education status, age and preschool education status.

Description

Keywords

Okul öncesi eğitim, Preschool education, Erken çocukluk dönemi, Sayı ve işlem kavramı başarıları, Problem çözme becerileri, Early childhood period, Number and operation concept achievements, Problem solving skills

Citation

Mutlu, E. (2019). Erken çocukluk dönemi çocuklarının problem çözme becerileri ile sayı ve işlem kavramlarına ilişkin başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.