Örme ve dokumadan üretilen iç giyimlik, yatak örtülük v.b. dokuların, fiziksel özelliklerine terbiye, boya, baskı işlemlerine etkili olan teknolojik faktörlerin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-09-17

Authors

Avşar, Hüseyin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, yatak örtülük ve çarşaflık olarak kullanılan, örme ve dokuma tekniğiyle üretilmiş dokuların fiziksel özellikleri üzerinde etkili olan terbiye, boya ve baskı işlemlerindeki teknolojik faktörlerin araştırılması hedeflenmiştir. İlk olarak çalışmaya konu olan yatak çarşaflığı v.b. gibi dokuların genel özellikleri ve bu dokularda bulunması istenen özellikler verilmiştir. Ayrıca dokuma ve örme kumaşların genel özellikleri de, çalışılan konu ile bağlantılı olması dolayısıyla zikredilmiştir. Aynı zamanda, örme dokular açısından çok önemli bir konu olan çekme problemi hakkında yapılan çalışmalar literatürden taranarak, önemli görülenleri konu içinde incelenmiştir. Daha sonra da, yine daha önce yapılmış çalışmalardan, dokuma ve örme kumaşların terbiye, boya ve baskı işlemlerinde özelliklerinin değişimini inceleyenler özetlenerek sonuçlarıyla beraber ve bazıları da yeniden yorumlanarak verilmiştir. Konu ile ilgili olarak yapılması planlanan deneyler için, sanayiden örnek dokular temin edilmiş ve bu dokular üzerinde seçilen terbiye, boya ve baskı işlemleri uygulanarak değişimlerinin incelenmesi hedeflenen değerler ölçülmüştür. Seçilen işlemler, mümkün olan bütün varyasyonları kapsayamayacağından, en çok kullanılan yöntemler seçilerek sonuçta varılacak yorumların kapsamı içerisinde mümkün olduğunca geniş bir ürün aralığı bulunması amaçlanmıştır. Bundan sonra, yapılan deneysel çalışmalar ve ölçümler sonucunda elde edilen veriler üzerinde istatistiksel analizler yapılarak çıkan sonuçlar daha düzenli ve bilimsel bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Son olarak, yapılan bütün çalışmalardan elde edilen sonuçlar incelenerek, başlangıçta hedeflenen yorumlar yapılmaya çalışılmıştır. Ancak bu aşamada, konunun genişliği sebebiyle yapılmak zorunda kalınan sınırlandırmalar, engel olarak karşımıza çıkmıştır. Şöyleki, bu konuda yapılacak yorumlar, örnek dokuların ve işlemlerin mümkün olduğunca yaygın kullanıma sahip olanlarından seçilmiş olmasına rağmen, özellikle terbiye işlemleri bakımından oldukça sınırlı kalması sebebiyle yapılan yorumların birçok ürün için havada kalma tehlikesi vardı. Özellikle de, Sonuç bölümünde belirtildiği gibi, doku özellikleri üzerinde birinci derecede etkili olduğu ortaya koyulan bu işlemler için bu kadar dar kapsam, bizi sınırlandıran en etkili engel olmuştur. Yine de, çalışma sonunda terbiye, boya ve baskı işlemlerinde yatak örtülük tipi dokuların fiziksel özelliklerini etkileyen teknolojik faktörler konusunda bazı yaklaşımlar yapılabilmiştir. Bu konuda çalışmak isteyebilecekler için, daha iddialı sonuçlar elde edilmesi istenirse özellikle terbiye işlemleri için metod çeşitlendirmesi yapılmasının yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
In this study, the technological factors in pretreatment, dyeing and printing processes which affect the physical properties of the woven and knitted fabrics used as bed linen are examined. In the first chapter, the cause and the purpose of selecting subject, and because of the importance of the subject some producing and exporting figures are given. İn the second chapter, a summary of the literatüre survey is given. İn the third chapter, the fabrics which experimental studying are carried out, the properties of the apparatus, the methods and the statistical methods which are used for analyzing of the results are given. İn the fourth chapter, experimental results and their statistical analyzes are given. İn the fifth chapter, some evaluations are given with the helps of the experimental results, about the subject.

Description

Keywords

Dokuma kumaşlar, Woven fabrics, Fiziksel özellikler, Physical properties, Mekanik özellikler, Mechanical properties, Terbiye işlemleri, Treatment processes, Örme kumaşlar, Knitted fabrics

Citation

Avşar, H. (1992). Örme ve dokumadan üretilen iç giyimlik, yatak örtülük v.b. dokuların, fiziksel özelliklerine terbiye, boya, baskı işlemlerine etkili olan teknolojik faktörlerin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.