Programlanabilir lojik denetleyiciler(PLC) ile endüstriyel otomasyonun incelenmesi ve bir egzos borusu delme makinasının otomasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-09-14

Authors

Basulaş, Hüsnü

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez çalışmasına öncelikle endüstrideki kontrol sistem leri ve bu sistemlerin birbirlerine olan üstünlükleri ve PLC’ lerin bu kontrol sistemleri içinde yeri incelenmiş, PLC’lerin modüler yapıları araştırılmıştır. Röleli kontrol sistemlerinin yerini alan PLC’ler modüler bir yapıda olup, CPU Modülü, çeşitli giriş çıkış modülleri, programlama modülleri ve haber leşme modülleri gibi birimlerden oluşmaktadır. PLC’lerin endüstriyel sistem otomasyonuna uygulaması olarak pratik bir proje gerçekleştirmek amacıyla bu projede kullanılacak olan PLC incelenmiştir. Egzos borusu üretiminde yararlanılacak olan makinanın otomasyonunda kullanılacak Fuji Electric’in ürünü FPB 30R tipi PLC, giriş çıkış terminallerinin yapıları ve teknik özellikleri, bu terminallerin yükle bağlanmaları, CPU'nun bellek özellikleri, röle tipleri ve kapasiteleri, sistem konfigürasyonları ve bu programlanabilir denetleyicinin komut kümesi ve komutların kullanımları detaylı olarak araştırılmıştır. Otomasyonu gerçekleştirilen makina hidrolik, pinomatik ve mekanik kısımlardan oluşmaktadır. Denetim sistemine giriş olarak kullanılan anahtarlar ve sensorlardan alman giriş işaretleriyle makinanın her bölümünün çalışma durumu PLC’ye bildirilmiştir. Hidrolik ve pinomatik sistemin parçası olan solenoid valflere kumanda edilmiş, mekanik olarak; orta güçte bir doğru akım motorunun açısal yer değiştirmesi, şafta bağlı bir kodlayıcıdan alınarak PLC’ye geribesleme yapılmış, sayılan darbe sayısı ile önceden BCD siviçlerden olan değerle karşılaştırılarak motorun açısal konumu kontrol edilmiştir.
In this study, Programmable Logic Controllers (PLC) which are being used in place of the relay based industrial control systems and are being widely used in automation because of their evaluated specifications are examined in their structural base and it's one application on a machine which would be used in industry to produce exhaust pipes. For this reason, the most suitable PLC for this project was selected among approximately a hundred of various type PLC families regarding to their fitness for this machine control as hardware and software, technical peculiarity, cost and manufacturer and importer support. This machine can be controlled by a special electronic equipment, but this method will not be flexible and economic for an engineering problem because of long design time, producing conditions, and flexibility to any modification necessity. By using a programmable controller, inconveniences of electronic and relay based automation was prevented and in any modification position, needing changings was executed parallel with machine producing because of PLCs’ programmable structure. Ali of the electrical and electronic equipment that used for this machine automation, works under control of a PLC and a medium power dc motor can controlled as angular position.

Description

Keywords

Delme makinesi, Drilling machine, Egzoz borusu, Exhaust pipe, Endüstri, Industry, Otomasyon, Automation, PLC, Programmable logic controller

Citation

Basulaş, H. (1992). Programlanabilir lojik denetleyiciler(PLC) ile endüstriyel otomasyonun incelenmesi ve bir egzos borusu delme makinasının otomasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.