Gastrointestinal sistem bulguları olan henoch-schönlein vaskülitli olgularda kortikosteroid tedavisinin yeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Bahadır, Yahya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kortikosteroidlerin G.Î.S bulguları olan H,S. vaskülitij oiguiardaki etkisini inceleaek amacı ile yapılan prospektif ve plasebo kontrolle bu çalışmada 40 olgu incelendi. Grup l'deki 20 olguya kortikcsteroid verilirken Grup Il'deki 20 olguya plasebo verildi. Gruplar birbiri ile karşılaştırıl dığında-, Grup I ve Grup Il'deki olguların karın ağrısı, bulan tı ve kusma. aelenaç gaitada gizli kan pozitifliği gibi G.İ.S, bulgularının seyrinin farklılık gösterısediği bulundu. Ayrıca gruplar arasında deri döküntüleri ve renal bulguların seyri açısından da farklılık bulunmadı. Ancak ağrılı artrit bulguları ve lokalize yumuşak doku ödemleri Grup I 'de anlasaiı olarak daha kısa sürede geriledi (p^O.05). Gruplar arasında nüks oranları ve nüks gösteren klinik bulgular yönünden farklılık bulunamadı» Nükslerin, renal bulguları olan olgularda anlamlı olarak daha fazla görüldüğü saptandı.

Description

Keywords

Adrenal korteks hormonları, Adrenal cortex hormones, Gastrointestinal sistem, Gastrointestinal system, Purpura-Schoenlein-Henoch

Citation

Bahadır, Y. (1990). Gastrointestinal sistem bulguları olan henoch-schönlein vaskülitli olgularda kortikosteroid tedavisinin yeri. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.