Çevrimiçi modülasyon simülatörü tasarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-09-22

Authors

Şen, Deniz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mühendislik eğitiminin en önemli aşamalarından biri laboratuvar çalışmalarıdır. Derste öğrenilen teorik biligiler, laboratuvar çalışmalarında uygulamaya dökülerek daha iyi kavranmaktadır. Bununla birlikte, laboratuvar imkanlarının kısıtlı olması, kurulum ve bakım için yüksek maliyet gereksinimi, ekipman yetersizliği ve fazla öğrenci sayısı gibi bazı olumsuzluklardan dolayı, çözüm olarak yazılım tabanlı sanal laboratuvarlar tasarlanmaktadır. Sanal laboratuvarlar sayesinde bu laboratuvar çalışmaları, uzaktan yapılabilmektedir. Böylece öğrenciler istedikleri zamanda, istedikleri kadar süre ayırarak çalışabilmektedirler. Bu sayede konuyu öğrenme daha kalıcı olmakta, ayrıca yazılım tabanlı olduğu için yüksek maliyet gerektirmemektedir. Gerçekleştirilen tez çalışmasında Elektronik Mühendisliği alanındaki Haberleşme dersine yönelik çevrimiçi simülatör tasarlanmıştır. Tasarlanan çevrimiçi simülatörün yapısı, mimarisi, tasarım aşamaları ayrıntılı olarak sunulmuş ve her bir modülle uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu simülatörde analog ve sayısal modülasyon yöntemleri tanımları, matematiksel ifadeleri, grafikleri, blok devre diyagramları vb. ile ayrıntılı olarak sunulmaktadır. Bunun yanında teorik bilgilerin uygulamaları da etkileşimli olarak gerçekleştirilebilmektedir. Hem analog hem de sayısal modülasyon tekniklerini içeren ve web sayfası olarak tasarlanan simülatörle teorik bilgiler, pratik uygulamalarla desteklenerek konuların daha iyi anlaşılması ve kavranması sağlanmaktadır.
Laboratory studies constitute one of the most important stages of engineering education. The theoretical knowledge provided by the courses of the engineering education can be better apprehended by putting it into practice through laboratory studies. However, due to the problems such as limited laboratory possibilities, high laboratory setup and maintenance cost, equipment insufficiency and an excessive number of students, web based virtual laboratories have been designed as a solution. Laboratory studies can be carried out from a distance by means of these virtual laboratories, thus enabling students to perform their laboratory studies at any time and for any duration they desire. This convenience makes learning more lasting. Besides, since it is web based, it does not require a high cost. In the thesis realized, an online modulation simulator has been designed for Communication Courses in the field of electronics engineering. The structure, architecture and design stages of the online modulation simulator designed have been presented in detail, and applications with each module have been carried out. Analog and digital modulation methods, their definitions, their mathematical explanations, related graphics, block circuit diagrams and etc have been provided in detail in this simulator. In addition, the applications of the theoretical knowledge have been carried out interactively. The simulator, designed as a web page, includes both analog and digital modulation techniques; therefore, the subjects which have been supported by practical applications can be better understood and apprehended.

Description

Keywords

Elektrik ve elektronik mühendisliği, Electrical and electronics engineering, Modülasyon simülatörü, Modulation simulator

Citation

Şen, D. (2016). Çevrimiçi modülasyon simülatörü tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.