Bîrûnî'ye ve İbn Hazm'a göre Hıristiyanlık

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Aşirov, Tahir

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bîrûnî ve İbn Hazm, Bîrûnî ve İbn Hazm, İslam düşünce tarihinde hicri dördüncü asrın sonunda ve beşinci asrın başında, Miladi onuncu asrın sonunda ve on birinci asrın başında yaşamış doğulu ve batılı İslam düşünürleridir. Onlar, aynı zamanda, İslam dünyasına ilmi yenilikler ve özelliklede metot açısından yeni bir yöntem geliştiren ve kendi eserlerini bu yönde yazan ansiklopedik ilim adamalarıdır. Ancak Orta Asyalı Bîrûnî ile Endülüslü/İspanyalı İbn Hazm akla ve mantığa önem veren düşünürlerdir. Ele aldıkları konular itibariyle Bîrûnî ve İbn Hazm, eserlerinde büyük bir çeşitlilik göstermesine rağmen, genellikle ilgilendikleri alanın uzmanlarına hitap etmektedirler. Bîrûnî’nın ve İbn Hazm’nın, tarih, dinler tarihi, mezhepler, felsefi, kelâm gibi ilmi sahalarında meydana getirdiği kıymetli eserlerinde Hıristiyanlık; meydana gelişi, konsilleri, ibadetleri, kutsal kitap ve onun çelişkisi konularında değişik eserler vermiştir. Düşünürler göre, tarihi geçmişi bin yıldan fazla olan Hıristiyanlık, İsa Mesih’in getirdiği dinden kaynaklanan bir gelenek olmayıp, temel dogma ve düşüncelerinin arka planında Pavlus’un düşünce ve yorumlarıdır. Yine konsiller, Hıristiyanların dini meseleleri sonuca bağlama noktasında hüküm mercii olarak görev ifa ettiklerini belirtmektedir. Ansiklopedik âlimlere göre, Hıristiyanlıkta kutsal metin olarak kabul ettikleri Kitap Kitap vahiy mahsulü değildir. Hıristiyanlıkta dinsel ayrılık, dinsel metne yöntem olarak literal veya alegorik bir şekilde yaklaşılmasıyla birlikte teslis esas yer almıştır.
Al-Biruni and Ibn Hazm are two Muslim thinkers who lived at the end of the tenth century and at the beginning of the eleventh century (at the end of the forth century and at the beginning of the fifth century in the Muslim Hijri calendar), one of whom is from the east, and the other is from the west. They are also encyclical scholars who developed new approaches and methods, and wrote their books in these methods. Similarly, they used and appreciated reason and logic. Although both were interested wide variety of subject-matters, their audience were, generally, the experts of the field. Al-Biruni and Ibn Hazm wrote many books on history, history of religions, sects, philosophy and theology (kalam), in which they gave important information on the generation, councils, sacraments, sacred books and contradictions in the sacred books of Christianity. They were of the opinion that Christianity, which arose one thousand years ago (in their time), was not the same religion as the one which Jesus Christ (İsa Mesih) had claimed but a religion which had been modified by the opinions and thoughts of Paul. They explained that Christian councils were meetings to solve religious problems of Christians. They also claimed that the sacred books of Christianity, i.e. the Bible, in their time did not stem from revelation. Religious controversies in Christianity arose from the difference in approaching to the Bible. Some used allegorical methods and the others used literal ones.

Description

Keywords

Hıristiyanlık, Christianity

Citation

Aşirov, T. (2005). Bîrûnî'ye ve İbn Hazm'a göre Hıristiyanlık. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.