Pediatrik olgularda alfentanil infüzyonu ve Halotan'ın hemodinami ve ayılma dönemine etkilerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Yavaşçaoğlu, Belgin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamız, çeşitli cerrahi girişim yapılacak ASA I grubuna giren, 3-14 yaş arasındaki 40 pediatrik olgudan oluşan 2 grup üzerinde uygulandı. Tüm olgularda sodyum tiyopental ile anestezi indüksiyonu, süksinilkolin ile endotrakeal entübasyon yapıldıktan sonra, % 50 NO/O gaz akımı ve kas gevşetici olarak vekuronyum bromür kullanıldı. Anestezi devamında; l.grup olgularında 50 yug/kg Alfenta-nil İ.V. bolus verildikten 1 dk. sonra 2 jıg/kg/dk hızıyla Alfentanil infüzyonuna, 2.grupta % 0.8-1 yoğunlukta Halotan inhalasyonuna başlandı. Her iki grupta da cerrahi girişim bitmeden yaklaşık 5 dk. önce Alfentanil infüzyonu ve Halotan inhalasyonu sonlandırıldı. Peroperatif ve postoperatif çeşitli zamanlarda kaydedilen sistolik ve diastolik kan basıncı, nabız dakika sayısı, arteriyel oksijen satürasyon değerleri, preoperatif kontrol değerleri ile karşılaştırıldı. Ayılma dönemi özellikleri ve yan etkiler araştırıldı. Bulunan değerler hem grup içinde hem de gruplar arası olmak üzere karşılaştırılıp, istatistiki olarak değerlendirildi. Her iki . anestezi yöntemi’ ile tüm olgularımızda yeterli derinlikte anestezi sağlandı. Anestezi devamında Alfentanil grubunda hemodinami daha stabildi. Ayılma dönemi, Alfentanil grubunda daha kısa ve daha hızlı bulundu. Postoperatif dönemde gözlenen yan etkiler, gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Alfentanil infüzyon grubunda analjezik gereksinim süresi daha uzun bulundu. Pediatrik olgularda, Alfentanil infüzyonu ile uygulanan anestezi yönteminin; emin ve etkin bir anestezi, stabil bir hemodinami, hızlı ayılma dönemi sağlaması sonucunda, anestezi pratiğinde çok sık kullanılan Halotan inhalasyon anestezisi ile genel anesteziye alternatif olabileceği kanısına varıldı.

Description

Keywords

Alfentanil, Anestezi-intravenöz, Anesthesia-intravenous, Anesteziden ayılma dönemi, Anesthesia recovery period, Halothane, Hemodinamikler, Hemodynamics

Citation

Yavaşçaoğlu, B. (1992). Pediatrik olgularda alfentanil infüzyonu ve Halotan'ın hemodinami ve ayılma dönemine etkilerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.