Ziya Osman Saba'nın eleştiri yazıları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Energin, Ayşe

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bir toplumun kültürel değişim ve gelişimini yansıtan edebî türlerin en önemlilerinden biri olan eleştiri, bilgi ve erdemin değerinin fark edildiği günümüzde, her yönüyle incelenmeye başlanmıştır. Bu anlamda hayatın her alanına girmiş olan eleştiri, güzellikleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir yapı olmayı hedeflemektedir. Eleştirinin sistemli ve metodik yönünün bilgiyi, ön yargılardan arınmış samimi duyguyu yansıtan yönünün ise erdemi çağrıştırdığı düşünüldüğünde, Ziya Osman'ın daima güzelliği ve gerçek duyguyu arayan eleştiri anlayışının önemi ortaya çıkar.Ziya Osman, eleştirinin yermekten ibaret olduğu kanısına daima beğenilerini ön planda tutarak kaleme aldığı değerlendirmeleriyle farklı bir bakış açısı getirmiştir. Ziya Osman'ın eleştiri yazıları, sanat anlayışı doğrultusunda eserin onda bıraktığı intibadan yola çıkarak oluşturulan İzlenimci (Empresyonist) değerlendirmenin örneklerindendir.
Criticism which is one of the most important literary species that reflects the cultural change and the development of a society, began to examine every aspect today when the value of knowledge and virtue have been noticed. In this sense, criticism entered into every area of life, which aims to be a structure that reveals the beauties. If it is thought that the systematic and methodical aspect of Criticism associates information and another aspect of it that reflects unbiased sincere emotion associates the virtue, the importance of the concept of criticism of Ziya Osman that always looking for beauty and a real feeling reveals. In accordance with the understanding of art, his criticism writings are the samples of the impressionist evaluation which created from the imprint which his work has left.

Description

Keywords

Eleştiri, Sanat, Güzellik, Şiir, Değerlendirme, Criticism, Evalution, Art, Poetry, Beautiful

Citation

Energin, A. (2010). Ziya Osman Saba'nın eleştiri yazıları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.