Nöroendokrin tümörlerde immünohistokimyasal boyalardan NSE ve PGP 9.5'un boyanma yoğunluklarının karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Salman, Nurcan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmamızda, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında incelenen ve nöroendokrin tümör tanısı alan 57 olgu retrospektif olarak incelendi. Olgularda hematoksilen- eozin boyaması yanısıra immunohistokimyasal boyamalardan, NSE ve PGP 9.5 uygulandı.Her iki boyamn kesitlerdeki boyanma yoğunluklanmn dereceleri değerlendirildi. Olguların tümünde, değişen derecelerde PGP 9.5 ve NSE proteinleri ile boyanma gözlenmesine karşın, boyanma yoğunluğunu derecelendirdiğimizde, boyanma ortalama değerleri, PGP 9.5 lehine yüksekti. Ayrıca boyanma yoğunlukları istatistiksel çalışmalarda grup I (nöral) ve grup II (nöroendokrin)' de PGP 9.5 lehine anlamlı sonuçlar verdi. Grup IH (nonnöronal)' de ise boyanmanın yoğunluk derecesinde PGP 9.5 ve NSE arasında anlamlı bir fark bulunamadı. PGP 9.5' in intestinal nöronal malformasyonlardan sonra, tam güçlüğü çekilen nöroendokrin tümörlerde, NSE' den daha anlamlı sonuçlar ile patologlara ışık tutacağı kanısındayız. Sonuç olarak; PGP 9.5' in NSE' ye alternatif bir antikor olarak kullanıma girmesinin uygun olduğu görüşündeyiz.

Description

Keywords

Enolaz, Immunohistochemistry, Enolase, Nöroendokrin tümörler, Neuroendocrine tumors, PGP 9.5, Teşhis, Diagnosis, Teşhis testleri, Diagnostic tests, Teşhis-ayırıcı, Diagnosis-differential, İmmünohistokimya

Citation

Salman, N. (1998). Nöroendokrin tümörlerde immünohistokimyasal boyalardan NSE ve PGP 9.5'un boyanma yoğunluklarının karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.