Kalp kapak cerrahisi uygulanan olgularda diazepam ve midazolam'ın hemodinamik etkilerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Bilgin, Hülya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamız çeşitli nedenlerle açık kalp cerrahisi planlanın ASA II. -III. gruba giren 22-59 yaşları arasındaki 21 olgudan oluşan 2 grupta yapıldı. Premedikasyon için Morfin 0.1 mg/kg ve Skopolamin 0.005 mg/kg I.M. verildi. I. Gruptaki olgularda indüksiyon için Diazepam 0.4 mg/kg, II. Gruptaki olgularda ise Midazolam 0.2 mg/kg ile birlikte her iki gruba da 10 mcg/kg Fentanil verildi. Kas gevşemesi Vekuronyum 0.1 mg/kg verilerek sağlandı. %100 02 ile birlikte hipotermi yapılıncaya kadar 0.15 mcg/kg/dk Fentanil verilerek anestezi sürdürüldü. Hipotermi sırasında Fentanil dozu yarıya düşürüldü. Anestezi indüksiyonunda kullanılan iki ilacın hemodinamik parametrelere olan etkilerini gözlemek amacıyla indüksiyondan önce, indüksiyondan sonra, entübasyondan sonra, sternotbmiden sonra ve pompadan önce; Kalb Hızı, Ortalama Arter Basıncı, Ortalama Pulmoner Arter Basıncı, Pulmoner Kapiller Wedge Basıncı, Kalb Debisi, Kardiyak indeks, Atım Volümü, Atım Volümü indeksi, Pulmoner Vasküler Direnç İndeksi ve Sistemik Vasküler Direnç indeksi değerleri ölçülerek kaydedildi. Alınan veriler grup içi ve gruplararası karşılaştırılarak istatistiksel yönden değerlendirildi. Diazepam ve Midazolam gruplarında hemodinamik parametrelerde oluşan değişikliklerde istatistiksel olarak anlamlı (p<0.05) bulunan değerler; Ortalama Arter Basıncı, Ortalama Pulmoner Arter Basıncı ve Kardiyak indeks değerlerinde indüksiyon öncesi ve entübasyon sonrası, ayrıca Kalb Debisinde indüksiyon öncesiyle entübasyon ve sternotomi sonrası değerler arasında görüldü. Diğer46 hemodinamik parametrelerdeki veriler çoğu zaman az farklı ya da benzer olduklarından istatistiksel olarak anlamlı bulunmadılar. Saptadığımız veriler sonucunda; mitral stenoz ve mitral yetmezlik olgularında Kalb Hızı bakımından her iki ilacın birbirlerine üstünlüğünün olmadığı, bunun yanısıra Kalb Debisi ve Kardiyak indeksi Diazepama göre daha az etkilemesi nedeniyle Midazolamın daha yararlı olacağı; aort stenozu ve aort yetmezliği olgularında da Ortalama Arter Basıncında görülen değişikliklerin Diazepama göre daha az olması nedeniyle Midazolam'ın bu tür olgularda da avantajlı olduğu kanısına varıldı.

Description

Keywords

Benzodiazepinler, Cerrahi-kardiyovasküler, Diazepam, Hemodinamikler, Kalp hızı, Kan basıncı, Kardiyak debi, Kardiyak volüm, Midazolam, Pulmoner wedge basınç, Benzodiazepines, Surgery-cardiovascular, Hemodynamics, Heart rate, Blood pressure, Cardiac output, Cardiac volume, Midazolam, Pulmonary wedge pressure

Citation

Bilgin, H. (1993). Kalp kapak cerrahisi uygulanan olgularda diazepam ve midazolam'ın hemodinamik etkilerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.