Karacabey ve Tahirova tarım işletmelerindeki Holştayn sürülerindeki süt verimi yönünden damızlık değerinin tespitinde en iyi doğrusal yansız tahmin metodunun uygulanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004-09-27

Authors

Dikmen, Serdal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma 1997-2002 yıllan arasında Karacabey ve Tahirova Taran İşletmelerinde yetiştirilen Holştayn ineklerin süt verimi yönünden genetik parametrelerinin ve bireysel damızlık değerlerinin en iyi doğrusal yansız tahmin (BLUP) metoduyla tespiti amacıyla yapılmıştır. Pedigri ve hayvanlara ait bilgiler işletmelerdeki soy kütüğü kayıtlarından alınmıştır. Damızlık değerlerinin hesaplanmasında toplam 1004 ineğe ait 1899 îaktasyon kayıtlarından yararlanılarak, 2x305 gün süt verimi esas alınmıştır. 2x305 gün süt verimini etkileyen faktörler olarak buzağılama yılı, buzağılama mevsimi, buzağılama yaşı, buzağılama ayı, Îaktasyon sırası ve sürü incelenmiştir. Genetik parametreler ve bireysel damızlık değerleri MTDFREML ıslah programı ile hesaplanmıştır. Süt verimine ait kalıtım derecesi ve tekrarlama derecesi sırasıyla Karacabey Tarım İşletmesinde 0.13 ve 0.44, Tahirova Tarım İşletmesinde 0.29 ve 0.41 ve her iki işletme bir arada değerlendirildiğinde ise 0. 15 ve 0.43 hesaplanmıştır Süt verimi yönünden damızlık değerindeki toplam değişim, ortalama yıllık genetik ilerleme ve damızlık değeri ortalaması sırasıyla, Karacabey Tarım İşletmesinde 59.2 kg, 1.2 kg/yıl ve 78.5+1 1.7 kg, Tahirova Tarım İşletmesinde 83.5 kg, 40.5 kg/yıl ve 48.3+33.5 kg, Karacabey ve Tahirova Tarım İşletmeleri bir arada değerlendirildiğinde ise 88.2 kg, 1.8 kg/yıl ve 70.6±12.3 kg tespit edilmiştir. Karacabey ve Tahirova Tarım İşletmeleri ayrı ayrı ve bir arada değerlendirilmesi sonucu tespit edilen yıllık genetik ilerleme değerlerinin pozitif eğilimde olmasına karşın, süt verimi yönünden genetik yapının ard arda gelen yıllar itibariyle dalgalı bir seyir izlediği tespit edilmiştir. Buna neden olarak her iki işletmede düvelerin seçiminde, ineklerin ayıklanmasında ve tohumlamada kullanılacak boğaların damızlık değerlerinin göz önüne alınmadığı sadece fenotipik değerlere göre seçim ve ayıklamanın yapıldığı tespit edilmiştir. Damızlık değerlerinin en iyi doğrusal yansız tahmin yöntemi ile hesaplanarak bu değerlere göre seleksiyon ve ayıklamanın yapılması ve verilerin daha düzenli tutulması ile her iki sürüde daha hızlı genetik ilerleme sağlanabilir.
This study was conducted to estimate the genetic parameters and breeding values of milk yield for Holstein cows, which have lactation records between 1997-2002, with BLUP in Karacabey and Tahirova State Farms. Ancestors and animal records were obtained from pedigree files held in farms. Breeding values were estimated according to 2x305 day milk yield records of 1004 cow with 1899 lactation. The factors, calving year, calving season, calving age, calving month, parity and herd, are examined as effecting 2x305 day milk yield. Genetic parameters and breeding values were estimated with MTDFREML. The heritability and repeatability of milk yield were estimated as 0. 13 and 0.44 for Karacabey State Farm, 0.29 and 0.41 for Tahirova State Farm and 0. 15 and 0.43 for Karacabey and Tahirova State farms together, respectively. Total genetic gain, annual genetic gain and mean breeding value were estimated 59.2 kg and 1.2 kg/year and 78.5±1 1.7 kg for Karacabey State Farm, 83.5 kg and 40.5 kg/year and 48.3+33.5 kg for Tahirova State Farm, 88.2 kg, 1.8 kg/year and 70.6±12.3 kg for Karacabey and Tahirova State farms together, respectively. In according to the estimated breeding values for Holsteins in Karacabey and Tahirova State farms separately and together, milk yield has positive genetic trend but it was determined that there is a fluctuation between one after another year. The reason of this is, selection of heifers, culling of cows and the bulls which are used for artificial insemination in these state farms are not selected according to the breeding values and it was determined that selection and culling is made only according to the phenotypic records. As a conclusion estimation of breeding values with Best Linear Unbiased Prediction method and selecting and culling according to these breeding values with a tidy record keeping might help to increase genetic gain in these herds.

Description

Keywords

Genetik parametreler, Damızlık değeri, BLUP, Holştayn, Süt verimi, Genetic parameters, Breeding value, Holstein, Milk yield

Citation

Dikmen, S. (2004). Karacabey ve Tahirova tarım işletmelerindeki Holştayn sürülerindeki süt verimi yönünden damızlık değerinin tespitinde en iyi doğrusal yansız tahmin metodunun uygulanması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.