Tekstil sanayiinde kullanılan kurutma sistemlerinin incelenmesi ve mukayesesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994-09-12

Authors

Şen, Beyhan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tezin ilk bölümünde kurutma sistemlerinin tanıtılması amacıyla günümüzde kullanılan basit kurutma şekillerinden sanayiide kullanılan kurutma şekillerine kadar genel olarak temel kurutma sistemlerine değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, kurutma teorisine giriş yapılmıştır. Bu bölümde ısı ve kütle transferi ele alınmış olup; kütle transferi katsayısı, ısı ve kütle transferi arasındaki benzeşim, yaş malzemede ısı ve kütle transferi konularıyla kurutulacak malzemelerin sorpsiyon izotermleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde kurutma olayı ele alınmış ve incelenmiştir. Bu bölümde kurutmanın aşamaları açıklanıp kurutmanın genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde kurutma işlemlerinde kütle ve enerji dengesi ile kurutma işlemlerinde psikrometriden yararlanma konuları ele alınmıştır. Bu amaçla sürekli ve süreksiz kurutucularda kütle ve enerji denklemleri ele alınmış ve kurutma işlemlerinin psikrometride gösterilmesi ve açıklaması yapılmıştır. Beşinci bölümde tekstil kurutmasına giriş yapılmış olup bu amaçla ilk aşamada tekstil mamulünün nem çekme özelliği ve tekstil mamulü üzerindeki su konusuna değinilmiştir. Daha sonra tekstil kurutmasına giriş yapılıp, kurutma genel olarak ön (mekanik) ve son (ısı enerjisi ile) kurutma olarak iki kışıma ayrılmıştır. Bu sınıflandırma işlemi baz alınarak; bu kısımlara ait kurutma sistemleri ele alınıp incelenmiş ve avantaj-dezavantajları belirtilmiştir. Altıncı bölümde kurutma sistemlerinin mukayesesi yapılmıştır. Bu bölümde ilk olarak kurutma sistemlerinin genel değerlendirilmesi yapılıp, kurutma sistemlerinin mukayesesi bir tablo halinde özetlenmiştir. Daha sonra kurutma sistemlerinin bazı temel parametreler (kurutma süresi, toplam maliyet vb.) açısından mukayeseleri yapılmıştır.
In this study, drying systems used in textile industry are investigated and compared. Today there are three important applications in textile industry drying process is one of them. Applications of drying process show some differences depending on product types. These differences have resulted in the development of various types of drying systems in the textile industry. Every drying system has its own advantages and disadvantages. Hovvever, the selection of proper drying system depending on the type of product that will be dried and completion of drying process at the desired conditions and minumum cost and running cost are important points. In Turkish textile industry, stenter frames are the most used drying system. On the other hand, other drying systems such as electromagnetic, cylindrical dryers ete. also have been able to find a lot of application areas in the textile industry.

Description

Keywords

Kurutma sistemleri, Tekstil endüstrisi, Drying systems, Textile industry

Citation

Şen, B. (1994). Tekstil sanayiinde kullanılan kurutma sistemlerinin incelenmesi ve mukayesesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.