Klinik materyalde ELISA yöntemi ile chlamydia trachomatisin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Ay, Yaşar Dursun

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Son yıllarda yapılan çalışmalar C. trachomatis (D-K serotipleri) 'nin erkek ve kadınlardaki genitoüriner sistem enfeksiyonlarında önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Klamidyaların laboratuar tanısı için izolasyon, sitolojik ve serolojik olmak üzere birçok yöntemler kullanılmaktadır. Son yıllarda klamidyal enfeksiyonların tanısında, üretral ve servikal örneklerde klamidyal antijenleri arayan enzim immuno assay "EIA" duyarlı ve özgül bir tanı yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bizim çalışmamızda 1-3-1989 ile 1-11-1989 tarihleri arasında 210 örnek EIA yöntemiyle incelenmiştir. İki grup içinde değerlendirilen örneklerden 170' i genitoüriner sistem yakınması olan hastalardan, 40' ı herhangi bir şikayeti olmayan sağlıklı kişilerden alınmıştır. G.trachomatis, 114 kadın hastanın 24 'ünde (% 21.05), 56 erkek hastanın 4 'ünde (% 7.14) olmak üzere toplam 170 hastanın 28' inde (% 16.47) ve 20 erkek- 20 kadından oluşan kontrol grubunda 1 kadında (% 2.5) C.trachomatis antijeni (+) pozitif bulunmuştur.

Description

Keywords

Bulaşıcı hastalıklar, Enzime bağlı immünosorbent testi, Klamidya trachomatis, Communicable diseases, Enzyme-linked immunosorbent assay, Chlamydia trachomatis

Citation

Ay, Y. D. (1989). Klinik materyalde ELISA yöntemi ile chlamydia trachomatisin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.