Kasım 2000-Şubat 2001 kriz dönemlerinde Markowitz modelinin İMKB-30 endeksine göre uygulanabilirliğinin test edilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Zorlu, Ümran

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde herkesin bir portföyü vardır. Bu portföylerin bir kısmı ev, otomobil gibi reel varlıklardan oluşurken, diğer kısmı hisse senedi ve tahvil gibi finansal varlıklardan oluşur. Reel varlıklar doğrudan maddi değerleri, finansal varlıklar ise maddi değerlerle ilgili hakları veya belli yükümlülükleri ifade eder. Birçok varlık kümesiyle karşı karşıya olan insanlar, portföy oluştururken bazen rastgele genellikle de belli ihtiyaçlar ve kurallar çerçevesinde hareket ederler. Bu amaçla uygulanan birçok portföy yönetim modelleri mevcuttur. Modern portföy teorisinin kurucusu olarak kabul edilen Harry M. Markowitz, finansal varlık getirileri arasındaki ilişkilerin dikkate alınmasını, çeşitlendirme ve portföyün tümünün değerlendirilmesini gündeme getirmiştir. Çalışmada, Türkiye'de Kasım 2000 ve Şubat 2001 kriz dönemlerinde, İMKB-30 kapsamındaki hisse senetleri üzerinde Markowitz modeli uygulanarak etkin bir portföy oluşturulup oluşturulamayacağı ortaya konmaya çalışılmıştır. Excel ortamında IMKB-30 verileri üzerinde Markowitz modelinin uygulanmasıyla elde edilen amprik bulgular şunlardır: Ele alman kriz dönemlerinde İMKB-30 kapsamındaki hisse senetlerinin beklenen getirilerinin düşük, standart sapmalarının ise yüksek düzeylerde olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca İMKB-30 kapsamındaki hisse senetlerinin getirileri arasındaki ilişkinin (korelasyon katsayısının) büyük bir kısmının +l'e yakın olduğu saptanmıştır. Bu bulgular kriz dönemlerinde İMKB-30 kapsamında yer alan hisse senetlerinde Markowitz modeli kullanılarak etkin bir çeşitlendirme yapılmasının mümkün olmadığını ortaya koymaktadır. Çalışmada ayrıca, kriz öncesi altı aylık bir dönem de ele alınmış ve sonuçlar kriz dönemi ve kriz öncesi dönem olarak karşılaştırılmaya çalışılmıştır.

Description

Keywords

Ekonomik kriz Kasım 2000, Ekonomik kriz Şubat 2001, Finansal kriz, Hisse senetleri, Portföy analizi, Portföy teorisi, Portföy yönetimi, Yatırımlar, İMKB, Economical crisis November 2000, Economical crisis February 2001, Financial crisis, Stocks, Portfolio analysis, Portfolio theory, Portfolio management, Investments, İstanbul Stock Exchange

Citation

Zorlu, Ü. (2003). Kasım 2000-Şubat 2001 kriz dönemlerinde Markowitz modelinin İMKB-30 endeksine göre uygulanabilirliğinin test edilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.