İlköğretim 5. sınıf matematik öğretiminde "aktif etkileşimli öğrenme" yaklaşımının öğrenci başarısına etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Pekin, Hale

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Eğitimde verimlilik esastır. Matematik derslerinde, öğretim programlarında amaçlanan davranışların her öğrenciye kazandırılması öğretimde değişiklikler yapmayı ve yeni öğretme öğrenme modellerine yönelmeyi gerektirmektedir. Bu araştırmada ilköğretim V. sınıf matematik öğretiminde Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı'nın öğrenci başarısı üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu problemi açıklığa kavuşturmak için deneysel bir çalışma yapılmıştır. Deneysel çalışmada deney grubu öğrencilerine Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı 'na uygun etkinliklerle öğretim yapılmış ve bu yaklaşıma göre yapılan öğretimin öğrenci başarısı üzerinde ne ölçüde etkili olduğu araştırılmıştır. Araştırma sonucunda V.sınıf matematik dersi ile öğrencilere kazandırılması amaçlanan "bilgi", "kavrama" ve "uygulama" düzeylerindeki davranışları kazandırmada, Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı'nın geleneksel yöntemlerden daha etkili olduğuna ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın I. bölümünde, "Matematik nedir?, Matematik eğitim ve öğretimi nedir?, Matematik derslerini işlemede kullanılan yöntemler, Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, problem durumu, araştırma problemi, alt problemler, sayımlar, sınırlılıklar, ilgili araştırmalar açıklanmıştır. Araştırmanın II. bölümünde yöntem (araştırmanın yöntemi, deneysel çalışmanın tanıtılması, verilerin elde edilmesi, istatistiksel yöntemler); III. bölümde bulgular ve yorum (I., II., IH. ve IV. alt probleme ilişkin bulgular); IV. bölümde sonuç ve öneriler, V. bölümde ise ekler ve kaynaklar verilmiştir. Araştırmanın bulguları özetle aşağıdaki gibidir. 1. Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı ile Geleneksel Yöntem'in öğrencilerin "bilgi" düzeyindeki basanlarım aynı derecede etkilediği,II 2. Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı'nın öğrencilerin "kavrama" düzeyindeki başarılarını arttırmada Geleneksel Yöntem'den daha etkili olduğu, 3. Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı'nın öğrencilerin "uygulama" düzeyindeki başarılarım arttırmada Geleneksel Yöntem'den daha etkili olduğu, 4. Aktif Etkileşimli Öğrenme Yaklaşımı'nın öğrencilerin "toplam" başarılarını arttırmada Geleneksel Yöntem'den daha etkili olduğu söylenebilir. Bu araştırmadan elde edilen bulgulardan çıkarılan sonuca dayanarak, matematik ve öğretimi için bazı öneriler geliştirilmiştir.

Description

Keywords

Aktif etkileşimli öğrenme, Primary education schools, Active interactive learning, Etkileşimli öğretim teknikleri, Interactive teaching techniques, Matematik öğretimi, Öğretim teknikleri, Mathematics teaching, Teaching techniques, İlköğretim okulları

Citation

Pekin, H. (2000). İlköğretim 5. sınıf matematik öğretiminde "aktif etkileşimli öğrenme" yaklaşımının öğrenci başarısına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.