Bilime sınır çizme problemine çözüm arayışlarında Carnap ve Kuhn'un bilim felsefeleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Öztürk, Ümit

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bilime sınır çizme problemi, genel bilim felsefesi yazınında, ilk/esas olarak 20. yüzyılda Karl R. Popper tarafından formüle edilmiştir. Ancak geniş bir perspektiften yaklaşıldığında, her ne kadar F. Bacon’ın çalışmaları hariç epistemolojik çözümlemeler merkezinde biçimlenmiş olsa da, söz konusu problemin daha da uzun bir süredir felsefi söylemin en odaksal konularından biri olarak irdelendiği, dahası, bu probleme yönelik olarak modern bilimin 17. yüzyılda doğuşundan itibaren ortaya çıkan çözme girişimlerinin, 20. yüzyılda bağımsız bir felsefe disiplininin kuruluşunu getirdiği belirtilebilir. Bu çalışmada, bir yandan, temel problemleri ve kimi çözümleme yöntemleri daha önceleri belirmiş olmasına karşın, bilim felsefesi disiplininin kuruluşunun neden 20. yüzyıla bağlandığı soruşturulmakta; diğer yandan, bu disiplinin bu yüzyıldaki gelişim sürecine çok önemli katkılarda bulunmuş Rudolf Carnap ve Thomas S. Kuhn’un görüşleri, bilime sınır çizme problemine çözüm arayışları bağlamında, bilim felsefesine açtıkları yolları serimleyebilmek için karşılaştırılarak incelemektedir.
The demarcation problem, in general literature of philosophy of science, was first formulated by Karl R. Popper in the 20th century. Yet, from a broader perspective, it can be seen that since the birth of modern science in the 17th century the demarcation problem has taken a significant place at the center of philosophy (albeit was tried to be solved –except by F. Bacon– as an epistemological problem until the 20th century). What is more, all accounts related with this problem gave rise to a distinct branch of philosophy, philosophy of science, at the end. In this study, both the reasons why the foundation of philosophy of science was realized in the 20th century are examined and also, Rudolf Carnap’s and Thomas S. Kuhn’s views as being solution proposals to the demarcation problem are compared and contrasted in order to explicate the paths they opened to the philosophy of science.

Description

Keywords

Bilime sınır çizme problemi, Paradigma, Bilim felsefesi, Carnap’ın bilim felsefesi, Bilim mantığı, Kuhn’un bilim felsefesi, Demarcation problem, Paradigm, Philosophy of science, Carnap’s philosophy of science, Logic of science, Kuhn’s philosophy of science

Citation

Öztürk, Ü. (2006). Bilime sınır çizme problemine çözüm arayışlarında Carnap ve Kuhn'un bilim felsefeleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.