Epidural narkotik ve lokal anestezik kombinasyonu ile postoperatif ağrı tedavisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Gören, Suna

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamızda, Jinekolojik Calt abdoMİnal) ve ortopedik Calt ekstrenite) girişin yapılan, ASA I-II grubuna giren 30 olgu, 10 kişilik üç eşit gruba ayrıldı. Postoperatif ağrı tedavisi anacıyla epidural yolla uygulanan Bupivakain-Morfin bolus, Bupivakain-Morfin infüzyonu ve Bupivakain-Fentani 1 infüzyonunun etkileri karşılaştırıldı. Preoperatif donende yerleştirilen epidural kataterden bu anaçla 1. gruba 3 ng Morfin + 30 ng Bupivakain Ctotal 10 cc) ile gereğinde tekrarlanan bolus tedavisi, 2. gruba 2 ng Morfin + 20 ng Bupivakain Ctotal 10 cc3 bolus dozunu takiben X 0.125'lik Bupivakain + 7, 0.01'lik Morfin ile 2-6 cc/st hızla infüzyon tedavisi ve 3. gruba 50 jug Fentanil + 20 ng Bupivakain (total 10 cc) bolus dozunu takiben 7. 0.125 Bupivakain + 7. 0.005 Fentanil 4-8 cc/st hızla infüzyonu uygulandı. Preoperatif ve postoperatif çeşitli döneMİende VAS, NDS, sistolik ve diastolik kan basıncı, solunum sayısı, pH, pC02, p02, Sa02, FVC ve FEVİ değerleri ile gözlenen yan etkiler kaydedildi. VAS değerlerine göre her 3 grupta da etkin bir postoperatif analjezi elde edildi. Ancak 1. grupta CBMB) verilen ilacın etkisi geçtikten sonra VAS'daki yükselme, istatistiksel açıdan anlamsız olmakla birlikte daha fazla idi. 1.grupta CBMB) solunum sayısında 8. ve 24. saatlerde % 10' Iuk düşüşler ile FVC de postoperatif 1. ve 2. günlerdeki % 17.7 ve % 11'lik düşüşler anlamlı idi. 2. grupta CBM1J, sistolik kan basıncında 2, 4, 12 ve 16. saatlerde önemli azalmalar gözlendi. 3. grupta ise solunum sayısının 4. ve 24. saatlerde, Sa02'nun 12, saatte artMası dışında belirgin bir farklılık saptanmadı. Bu farklılıklar klinik olarak herhangi bir tedavi gerektirecek düzeyde değildi. NDS, diastolik kan basıncı, pH, pCO2, p02, ve FEVİ değerlerinde gruplar arasındaki değişiklikler önemli bulunmadı. 3. grupta yan etkilerin diğer gruplara oranla daha az olduğu gözlendi. Elde ettiğimiz veriler sonucunda; postoperatif ağrı tedavisinde amaç minimum yan etki ile maksimum etkinlik elde etmek olduğuna göre, epidural yolla devamlı Bupivakain-Fentanil infüzyonunun tercih edilmesinin uygun olacağı kanısındayız.

Description

Keywords

Anestezi-epidural, Anesthesia-epidural, Ağrı-postoperatif, Pain-postoperative, Bupivakain, Bupivacaine, Fentanil, Fentanyl, Morfin, Morphine, Anesthesiology and reanimation, Anestezi ve reanimasyon

Citation

Gören, S. (1992). Epidural narkotik ve lokal anestezik kombinasyonu ile postoperatif ağrı tedavisi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.