Bir yaş ve iki yaş grubu çocuklarda hepatit A seroprevalansı ve hepatit A aşı yanıtlarının karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Albayrak, Yücehan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hepatit A virüsü için aşı öncesi taraması yapılan 9 seropozitif ve 91 seronegatif olan, bir ve iki yaşında 100 sağlıklı Türk çocuk tek merkezli bir açık çalışmaya alındı. Her çocuğa, Pasteur Merieux Connaught firmasının ürettiği inaktif hepatit A aşısı (AVAXIM, 80 antijen birimleri, 0,5 ml) 6 ay arayla uygulandı. Serokonversiyon fakültemiz Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesi Mikrobiyoloji Ana bilim Dalı laboratuarında radioimmonoassay kullanılarak ölçüldü. İlk doz aşıdan iki hafta sonra serokonversiyon % 34, %44 olarak tespit edildi (1 ve 2 yaşında, sırasıyla) . İlk dozdan dört hafta sonra, serokonversiyon % 87.7, %90.1 olarak tespit edildi (1 ve 2 yaşında, sırasıyla). Aşı takvimini tamamlayan tüm çocukların, son doz aşıdan 4 hafta sonra seropozitif oldukları tespit edildi. Aşı ile ilgili ciddi bir yan etki gözlenmedi. Lokal reaksiyonlar ilk enjeksiyondan sonra %8, ikinci dozdan sonra % 4 olarak tespit edilmiştir. Sistemik reaksiyonlar ilk dozdan sonra çocukların %7'sinde, ikinci dozdan sonra çocukların % 3.2' sinde rapor edilmiştir.Bu çalışma 80 ünite antijen birimi içeren AVAXIM'in, 1 ve 2 yaşlarındaki sağlıklı çocuklarda güvenli ve son derece immunojenik olduğunu gösterdi ve hepatit A'nın endemik olduğu alanlarda çocukluk çağı aşı takvimine dahil edilerek hepatit A enfeksiyonunun kontrolunun sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.
Among 100 healty Turkish children, aged 1 and 2 years, who were screened for hepatits A virus (HAV) antibodies, 9 seropositive and 91 seronegative children were enrolled in a monocentric, open study. Each child received one dose of the Pasteur Merieux Connaught inactivated hepatitis A vaccine (AVAXIM, 80 antigen units, 0.5 ml), followed by a second dose 6 months later. Seroconversion were measured blindly by an independent laboratory using a radioimmonoassay. Two weeks after the first dose, seroconversion was achieved by %34, %44 of children in each age group (1 and 2 years old, respectively). Four weeks after the first dose, seroconversion was achieved by %87.7, %90.1 of children in each age group (1 and 2 years old, respectively). All children seroconverted 4 weeks after immunisation schedule. No serious adverse event related to the vaccination occurred during the study. Local reactions were reported by %8 of subjects who received the first injection and %4 of those given the second dose. The systemic reactions were reported by %7 of subjects after the first dose and %3.2 of subjects after the second dose.This study demonstrated that AVAXIM containing 80 antigen units is safe and highly immunogenic in healthy children aged 1 and 2 years, and could be included in the childhood vaccination schedule to control infection in areas endemic for hepatits A.

Description

Keywords

Hepatit A, Aşı, Antikor, Seroprevalans, Hepatitis A, Vaccine, Antibody, Seroprevalence

Citation

Albayrak, Y. (2010). Bir yaş ve iki yaş grubu çocuklarda hepatit A seroprevalansı ve hepatit A aşı yanıtlarının karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.