Bölge alimlerine göre İdil-Ural Bölgesindeki yatsı namazı vakti sorunu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-09-17

Authors

Kariev, Ruslan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İslamın temel şartlarından olan ve dinin direği olarak nitelenen namaz ibadetinin nerede, ne zaman, nasıl eda edileceği Kuran ve Sünnet tarafından belirlenmiştir. Namazın, vakitlere bağlı bir ibadet olduğu ve günde beş defa kılınması gerektiği açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu beş adet namazın vakitleri ise belli şart ve alametlere bağlanmştır. İslamiyetin indiği ve ilk yayıldığı coğrafyalarda bu şart ve alametlerin düzenli olarak tekrar etmektedir. Ancak İslamiyetin kutuplara yakın bölgelere kadar yayılması ile birlikte daha önce tartışılmayan namazların vakitleri ve dolayısıyla sayıları hususunda ihtilaflar çıkmıştır. Bu çalışma, kuzey kutbuna yakın bir bölge olan İdil-Ural bölgesindeki yatsı namazı hususundaki ihtilafları ele almaktadır. Bu meselenin uygun çözüme kavuşması için bölge ulemasının yaptıkları ictihadlar, dayandıkları deliller kendi eserlerinden veya ikinci kaynaklardan hareketle ele alınmıştır.İlk olarak, namaz vakitlerinin astronomik ve coğrafi şartlara göre belirlenmesine binaen İdil-Ural bölgesinin coğrafi özellikleri hakkında bilgi verilmiştir ve ihtilaf mevzu olan akşam vaktindeki şafağın durumu üzerinde durulmuştur. İhtilaf mevzu olan bölge ve özellikleri anlatıldıktan sonra mevzu hakkında görüş belirten bölge âlimlerinin biyografileri ve bölge âlimleri arasında ortaya çıkan kadimci-ceditci şeklinde ortaya çıkan ayrışmaya da yer verilmiştir. Çalışmanın omurgası olan üçüncü bölümde bölge âlimlerinin görüşleri ve delilleri yorumlama farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde âlimlerin genel görüşleri kısaca sunulmuş ve bölge halkının geçmiş ulemanın konuyla ilgili tartışma ve görüşleri hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır.
Although the time and place matter of the salat cult, which is one of the 5 indispensible rules of İslam and the main part of the religion, was arranged with the help of the condition linked to the Sunna and some certain signs,there has been some different thoughts about this issue because of the spread of it to the many other part of the geographical field.By getting help from the time of night prayer in the province oo İdil-Ural, we have laid our foundation to our thesis.To give an end to this obstackle , we have collected all the information of the native erudites,their Works, and some other thesis related to this subject.First of all, for the times of salat are arranges according to astronomic and geographic condition, the information of İdil-Ural province was determined and the dawn which is a matter of question as a disagreement was also shown.After telling the features of the province contrasted, the biographical information of native erudites and especially their education lives for making a strong affect and showing a clear prof.In the third session which is is the backbone of the work,the studies and main prospectives collected from their works were given in a way that their different eyes to the case were seen easily.The views of native eridutes,general knowers and the ones who are into this subject for a long time are transferred .At the last part of our work,the general vievs of the erudites were displayed shortly and was purposed to reach an end by seeing the differences without any diffuculty.The erudites whose works are examined are mosty from the sect called Hanefi, and the religious people and the one who to say anything towards the natives should be familier with this in order to maket his work caunt as a beneficial source.

Description

Keywords

İdil-Ural Bölgesi, Yatsı namazı, Vakit, Şafak, İhtilaf, Mezhep, Idil-Ural Religion, Night prayer, Time manner, Dawn, Disagreement, Sect

Citation

Kariev, R. (2013). Bölge alimlerine göre İdil-Ural Bölgesindeki yatsı namazı vakti sorunu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.